Hrana i recepti

Hrana i recepti

Hrana za obranu od bolesti i jak imunitet

Vrijeme je kada nastupaju prehlade, a sezona gripe se polako, ali sigurno približava. Najbolji način da se oduprete bolestima je da podignete svoj imunitet na zavidnu razinu. Kako? Hranom!

Ako vam savjeti Što jesti za jaki imunitet nisu bili dovoljni, sada vam donosimo dodatne savjete na koji način možete osigurati zdravlje – hranom.

Zeleni čaj

Svako jutro započnite zelenim čajem ili popijte koju šalicu poslije većeg obroka. Naime, zeleni  čaj krcat je polifenolima i flavonoidima koji pomažu u borbi protiv bolesti. Ovi antioksidansi poništavaju slobodne radikale koji uzrokuju stanično oštećenje te na taj način omogućuju upale, tj. bolest. Saznajte sve prednosti zelenog čaja.

Bazga

Osim što je najpoznatija po soku koji se od nje radi, bazga je stari narodni lijek protiv bolesti. Dok stručnjaci još uvijek upozoravaju kako je potrebno provesti dodatne studije, ustanovljeno je kako je ekstrakt ovih tamnih bobica blokirao viruse gripe u laboratorijskim istraživanjima. Ovo je voće bogato antioksidansima, što znači da tijelu pomaže obraniti se od raznih upala.

Češnjak

Češnjak je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Iako je široko poznat po svom nedruštvenom mirisu, stoljećima se smatra hranom koja liječi. Češnjak sprječava rak, snižava kolesterol, liječi prehladu, ali on također može pomoći sniziti visoke razine krvnog tlaka.

Nakon što ga ogulite i usitnite ostavite ga sa strane petnaestak minuta i tek ga tada koristite u pripremanju jela. Na taj će se način aktivirati enzimi koji podižu imunitet.

Lubenica

Nadamo se da ste se “ubijali” u ovom slatkom, vodenom voću ljetos jer ste tako svom tijelu mogli osigurati zavidnu količinu antioksidansa glutationa. On pomaže imunitetu ojačati i boriti se protiv upala.

Zelje

Ovo zeleno lisnato povrće pravi je rudnik antioksidansa glutationa. Osim što ga možete jesti kao salatu ili prilog drugim jelima, zelje je glavni sastojak sarme – prave hrane za zagrijavanje i održavanje zdravlja, s obzirom na količinu vitamina C koju sadrži.

Špinat

Najveća blagodat špinata je količina vitamina i minerala: bogat je izvor folne kiseline (49 posto preporučenog dnevnog unosa po obroku), vitamina A, B, C, E, željeza, mangana i kalija. Stoga ni ne čudi da se za njega kaže kako spada među superhranu. Sadrži velike količine magnezija koji je važan za rad mišića i srca, a kalij pospješuje izlučivanje vode iz organizma, što znači da snižava krvni tlak, olakšava rad bubrega i srca, potiče rad gušterače i probavu.

Česta konzumacija špinat ostavit će i vidljive posljedice na vašoj kosi, koži i noktima, s obzirom da kompleks vitamina B ulaže u njihovu ljepotu.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo