Hranom protiv raka prostate - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Hranom protiv raka prostate

Nije tajna da pravilna prehrana utječe na rizik od obolijevanja od raka, bez obzira na tip kancerogenog oboljenja. Ipak, ako znamo koje su točno namirnice štetne, a koje zdrave, možemo maksimizirat ljekovite učinke na zdravlje.

Rak prostate najčešći je tip raka u muškaraca, da evo nekoliko namirnica kojima možete smanjiti rizik od kancerogenih oboljenja:

Brokula ima antikancerogena svojstvaRajčica

Likopen je karotenoid koji rajčicama daje boju i jedan od naviše proučavanih anti-kancerogenih agensa. Studije su pokazale da su raku prostate manje podložni muškarci koji imaju visoku razinu likopena u krvi i jedu puno rajčice. Rajčice sadrže i niz drugih vitamina i antioksidansa, te bi zato rajčice trebale biti dio svake uravnotežene prehrane.

Što se tiče pripreme rajčice, generalno pravilo kaže što se više rajčica kuha i tretira, to se više likopena oslobađa. Dodatak masti u obliku ulja ili mesa će također pojačati apsorpciju likopena.

Brokula

Cvjetača, kelj, prokulica, brokula, svako od ovih povrća ima antikancerogena svojstva. Iako nije do kraja razjašnjeno koji sastojak brokule ima najbolja antikancerogena svojstva, sulforafan je najčešće istraživan. Djeluje kao antioksidans i može potaknuti rad enzima u tijelu. Neki stručnjaci idu toliko daleko pa brokulu nazivaju i najboljim borcem protiv raka. Brukulu možete pripremati na niz različitih načina, a svi imaju jednaku učinkovitost. Sirova, polukuhana ili kuhana, samo nemojte prekuhati brokulu jer jedino onda gubi ljekovita svojstva.

Soja

Soja je biljka iz porodice grahorica koja je bogata proteinima i dolazi u raznim prerađenim oblicima (mlijeko od soje, tofu). Soja je poznata kao dobar borac protiv raka, uključujući i rak prostate. Ljekovit učinak soje pripisuje se izofavonu, biljnom estrogenu prirodnog porijekla.

Meso ponekad zamijeniti sojomIako soja čini osnovu vegetarijanske prehrane, možete ju jesti i ako vam je meso svakodnevno na stolu. Naime prema nekim istraživanjima, prehrana bogata mesnim i mliječnim proizvodima, može povećati rizik od nekih vrsta raka. Imajte na umu da količina izoflavina ovisi o tome koji ej proizvod od soje u pitanju. Najvažnije je ovu namirnicu uključiti u svakodnevnu prehranu, i tu i tamo poslužiti ju umjesto mesa.

Lan

Sjemenke lana iznimno su bogate brojnim ljekovitim tvarima i imaju višestruko djelovanje na zdravlje našeg organizma. Lan je izvrstan izvor alfa-linolenske kiseline iz koje se dobivaju omega-3 masne kiseline. Mljeveni lan ili ulje od lana dobar izvor fitohormona lignana. Istraživanja su pokazala da lignani iz lana udruženi s omega-3 masnim kiselinama usporavaju pojavu raka prostate. Što se tiče unošenja lana u svakodnevnu prehranu, mljevene sjemenke možete umiješati u gotovo sve. Ulje od lana dodajte u svježe namirnice ili u već zagrijanu gotovu hranu. Može se dodati salatama, pokapati kuhano povrće, ili koristiti kao dio salatnih dresinga i marinade.

 D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo