Gotovo svi prije ili kasnije iskusimo bolni osjećaj pečenja u prsima ili grlu. Žgaravicu uzrokuje kiselina ili drugi želučani sadržaj koji se nakuplja i zadržava u jednjaku.
Ako imate
žgaravicu više od dva puta tjedno, možda
je u pitanju gastro-ezofagealni
refluks. Radi se o stanju u kojemu se želučani sadržaj,
hrana i želučane kiseline, često povrate iz želuca u jednjak. Hrana koja se
vraća može se, ali i ne mora, izbaciti kroz usta.
Iako uzroci žgaravice variraju od osobe do osobe postoje neki učestali
“okidači”, poput trudnoće, pržene hrane i određenih napitaka. Ako
niste sigurni koja hrana kod vas izaziva žgaravicu, vodite dnevnik hrane koju
pojedete, vremena kada jedete i simptoma koji se pritom javljaju.
Također, postoje određena pića koja mogu potaknuti žgaravicu, te ih je, ako
ste skloni ovom stanju, bolje izbjegavati. Znate li koji su napitci u pitanju?
- Alkohol
pojačava proizvodnju želučane kiseline, opušta donji ezofagealni sfinkter, te
dopušta sadržaju iz želuca da se vrati natrag u jednjak. Također, alkohol može
uzrokovati nastanak čira. Ako ga se ne možete u potpunosti odreći, ipak možete
smanjiti učinak na probavni sustav. Pratite koja vam alkoholna pića uzrokuju najveću
žgaravicu te ih nemojte piti. Također, probajte razrijediti piće vodom ili
mineralnom vodom, pijte bijelo umjesto crvenog vina, te birajte bezalkoholno
pivo. - Citrusni
sokovi. Ovi napitci, posebice sok od ananasa i naranče, stimuliraju želučane
kiseline i tako uzrokuju žgaravicu. Također izbjegavajte sokove od grejpa,
brusnice, limuna i limete. - Gazirana
pića. Sve vrste ovih pića uzrokuju
žgaravicu, stoga smanjite njihovu upotrebu ili ih potpuno izbacite iz prehrane. - Kofeinski
napitci. Od kave i čaja se trebate odvikavati postupno, kako biste izbjegli
glavobolje koje mogu nastati uslijed naglog prestanka. Za početak probajte s
bezkofeinskim varijantama, iako i takva pića nekim ljudima stvaraju tegobe. - Sok
od rajčice također opušta donji ezofagealni sfinkter, dopušta sadržaju iz želuca da
se vrati natrag u jednjak i pojačava proizvodnju želučane kiseline. - Mlijeko.
Kod nekih osoba mlijeko i mliječni proizvodi uzrokuju refluks, odnosno vraćanje
želučane kiseline natrag u jednjak. Probajte mlijeko s manjim udjelom liječne
masti jer neutralizira želučanu kiselinu.
Što se tiče vode, ona je potpuno sigurno piće koje ne izaziva žgaravicu. Voda pomaže probavnom sustavu u radu, pa
kiselina nema vremena nakupiti se u želucu.
D. Š.