Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ima li manuka med zaista čarobne moći?

Foto: Shutterstock

Manuka med koji nastaje na Novom Zelandu, a proizvod je pčela koje jednostavno obožavaju Manuka drvo zbog prekrasnih crveno-rozih cvjetova intenzivnog mirisa.

Od davnina su domoroci s područja Novog Zelanda plodove ovog drveta koristili kao lijek

Med je prirodna hrana, posebnog okusa i mirisa, te složenog energetskog sastava. Med pomaže kod bržeg zacjeljivanja rana, sprečava upale, bolesti crijeva i želuca, povišene tjelesne temperature, a može se koristiti i kao sredstvo za čišćenje. U narodnoj medicini, med je i danas osnova prirodnog liječenja.

No nije svaki med jednak, određene vrste stimuliraju produkciju određenih stanica koje mogu popraviti štetu nastalu djelovanjem infekcije. Antibakterijska svojstva meda ovise o tipu meda i načinu na koji je prikupljen.

Jako antibakterijsko djelovanje manuka meda

Kao najodgovornija tvar za antibakterijsko djelovanje većine vrsta meda najčešće se ističe vodikov peroksid, no određene vrste meda, imaju još komponenti s antibakteriskim svojstvima. Jedna od njih je metilglioksal (MGO) koji se nalazi i u “običnom” medu ali u manjim količinama, a što je jača koncentracija ovog sastojka to je jači efekt.

Manuka med poznat je po svojim iznimnim antibakterijskim svojstvima, koja se, za razliku od ostalih vrsta meda, ne uništavaju tijekom razvodnjavanja, izlaganja suncu ili toplini. Osim što je bogat ljekovitim sastojcima, ima nisku razinu kiselosti a i u njemu su prisutni posebne ljekovite komponente iz cvjetova Manuka drveta.

Za što se koristi manuka med?

Manuka med se koristi najčešće za zacjeljivanje manjih rana, posjekotina i opekotina. Iako znanstveni dokazi ograničeni, ovaj med se spominje i za ova stanja:

  • Sprečavanje razvoja zloćudnih tumora
  • Snižavanje visokog kolesterola
  • Ublažavanje upala
  • Kod dijabetesa
  • Za smirivanje infekcije oka i sinusa
  • Tretiranje gastroenteroloških problema

Što znanost kaže o manuka medu?

Nekoliko je studija dokazalo da ovaj med djeluje odlično protiv infekcija rana, a općenito povoljno djeluje na zdravlje.

Jedna studija je kao rezultat istraživanja ponudila mogućnost da je dosta dobra pomoć kod sprečavanja gingivitisa te ostalih bolesti usne šupljine poput smanivanja nastanka zubnog kamenca.

Do danas studije nisu dokazale da ova vrsta meda uspješno kontrolira kolesterol i balansira dobre i loše bakterije u probavnom sustavu, ali se vjeruje da je tako. Studije koje su se provodile kako bi se dokazale dobrobiti manuka meda su do danas rađene na maloj skupini ljudi, pa je svakako potrebno provesti još istraživanja kako bi se dokazalo je li siguran i djelotvoran kod raznih medicinskih stanja.

Foto: Shutterstock

Ana A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo