Crno, bijelo, pjenušavo, šampanjac, stolno: uvijek ga je užitak piti. Naš kratki vodič će vam pomoći da dobro odaberete vino koje ćete poslužiti!
Vina istog imena su sva jednaka
Naziv vinu daje se prema području u kojem se ono proizvodi ili prema nazivu grožđa. Zbog toga ima različitih vina istog naziva.
S istim se grožđem proizvode različita vina
Od grožđa sorte proseko može se proizvesti “mirno” vino, pjenušavo vino ili šampanjac. A svako je od njih itekako različito.
Vino koje ne košta puno napravljeno je od “praška”
Proizvodnja vina je veća od potrošnje. Zbog toga je cijena vina vrlo niska. A sastojci od kojih bi se trebalo izraditi umjetno vino (šećer, tinin, enzimi) koštali bi više od prosječnog vina od grožđa.
Može se piti dobro za malo novca
lako je teško na tržištu naći patvoreno vino, dobar proizvod je nešto sasvim drugo. Dobro vino mora biti u boci s plutenim čepom, te mora biti “živo”, to jest sadržavati enzime, šećer i minerale. To je proizvod izrađen od grožđa koje je sazrijelo na lozi i koje nema veliki otpad. Nije pasterizirano i ima istančan miris starenja.
Vino u tetrapaku je vino izrađeno od grožđa
Ono se dobiva kao mješavina različitih vina, no pasterizirano je, to jest za ustavljena je fermentacija velikom toplinom, koja uništava enzime. Što se hranjivosti tiče, ono je daleko manje hranjivo od vina u boci, a ne nudi ni bogatstvo okusa. Isto vrijedi i za vina koja se nalaze u bocama s metalnim čepom.
Dobro vino izrađeno je od mješavine različitog grožđa
Teško je naći vino koje je proizvedeno od samo jedne vrste grožđa. Obično do miješanja dolazi već u samom vinogradu. Često su već u vinogradu postavljeni redovi loze u točno proračunatom omjeru, koji je potreban da bi se dobilo vino određene kvalitete.
Kvaliteta vina ovisio području u kojem se loza uzgaja
Loza, kao i ostale biljke, iz zemlje apsorbira hranjive sastojke. Nizinski tereni su vlažni i “pune” zrna grožđa vodom. Na brežuljcima i planinama loza teško raste, sitna je, no “puna” je šećera, arome i minerala.
Crno vino dobiva se samo od crnog grožđa
Tamna boja dolazi od tanina, koji se nalazi u koži crnog grožđa.
K. R.