Zaboravite na čiste zube, zdravu i sjajnu kožu, utaživanje žeđi. Jabuka ima najnoviju super vještinu!
Istraživanje njemačkog tima pokazalo je da pektin iz jabuke i polifenolomi iz jabučnog soka pojačavaju biološke mehanizme koji stvaraju antikancerogene sastojke pri procesu fermentacije.
Čelnik istraživanja, doktor Dieter Schrenk, postavio je hipotezu prema kojoj se razina kiseline butirat, koja sprečava rak debelog crijeva, povisuje u prisutnosti pektina i ekstrakata soka od jabuke. Ne samo da je izvrsni nutrijent za epitel debelog crijeva, nego također igra važnu ulogu u zaštiti prirodnih vlakana protiv raka debelog crijeva, bolesti česte u zapadnim zemljama.
Schrenk je ustanovio kako pojačana produkcija butirata uz dodatke iz jabuke inhibira stvaranje histon dekatilaze (HDAC). Uz usporeno stvaranje histon dekatilaze (HDAC), zabilježen je manji rast tumornih stanica.
K. Horvat