Hrana i recepti

Hrana i recepti

Japanci su najdugovječniji narod na planeti – saznajte zašto!

Nije tajna da stanovnici “Zemlje izlazećeg sunca” nadžive svoju generaciju – diljem svijeta.

Ako zanemarimo specifičan način života, postoji niz promjena koje svatko od nas možete uvesti kako bi se približio japanskom načinu prehrane.

Iako ne postoji znanstveno objašnjenje zašto je tako, mnoge studije ipak nude neke dokaze i savjete za ostatak svjetske populacije. Donosimo neke od njih;

Jedu puno svježeg povrća i voća

Tradicionalno, jedu puno soja umaka, voća i povrća te ribe što znači da im vrlo rijetko nedostaje vitamina i minerala i ostalih nutrijenata neophodnih za zdravlje i dugovječnost organizma.

Za razliku od Japanaca, Europljani često jedu povrće pripremljeno na krajnje nezdrav način i začinjeno raznim umacima. Naravno, nutritivna vrijednost ovakvih, inače hranjivih obroka, drastično pada. Japanci jedu i do pet puta više ključnih vrsta povrća – kelja, kupusa, rotkvice, brokule – nego ostatak svijeta. Ovo povrće višestruko je povezano sa smanjenim rizikom od kancerogenih oboljenja. Iako mnogi imaju loša iskustva s povrćem pripremljenim na loš način, ono se može napraviti krajnje ukusno. Tajna je u kuhanju na pari, kratkom prženju i začinskom bilju.

Riža kao imperativ

Riža je odlična namirnica jer obiluje ugljikohidratima, a istovremeno ima malo masti. Iako je krumpir najčešći dodatak mesu na našem stolu, probajte postupno uvoditi rižu.  Zasiti će vas brže, a ako vam dosadi bijela, uvijek možete probati smeđu rižu koja je napravljena od cjelovitog zrna i obiluje zdravim vlaknima. 

Poseban način kuhanja

Japanska kuhinja označava parenje, pečenje na grill tavi bez ulja te polagano kuhanje i fermentacija. Obično se ručak sastoji od velike posude juhe i malih porcija ostalih jela.

Piju puno čaja

Iako kava nije toliko štetan napitak, u njihovoj zemlji postoji jaka kultura ispijanja čaja. Poznato je kako je u Japanu zeleni čaj piće koje se konzumira i u ljetnim danima. Rashlađen iz hladnjaka odlično osvježava i obogaćuje organizam antioksidantima.

Drugi izvori proteina

Iako “moderni” Japanci sve češće konzumiraju govedinu, tradicionalna japanska prehrana i dalje se temelji na biljnim proteinima, posebice tofuu koji obiluje kacijem, a ima malo zasićenih masti. Naravno, ne treba izbjegavati crveno meso do kraja života, ali možete češće jesti biljne proteine. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo