Hrana i recepti

Hrana i recepti

Je li sigurno koristiti aluminijsku foliju kod pripreme hrane?

Foto: Shutterstock

Ako pečete ribu, povrće ili meso za večeru, velika je šansa da čete ih omotati folijom. Ono što ne znate jest činjenica da komadići folije mogu završiti i u vašem obroku.

Aluminij se ne nalazi samo u foliji već i u tavama i posudama za pripremu hrane. No dok kuhanje u takvim posudama ne mora biti opasno, prekrivanje hrane aluminijskom folijom to može biti, posebno ako je u pitanju visoka temperatura i jako začinjena, kisela hrana.

Aluminij i zdravlje

Ljudski organizam može bez problema izlučiti male količine aluminija pa ona nije niti opasna. Svjetska zdravstvena organizacija je za preporučenu dozu navela 40 mg po kilogramu tjelesne težine u danu, no ipak su mnogi izloženi puno većoj dozi od navedene. On je prisutan u kukuruzu, nekim sirevima, soli, začinima i čajevima.

Kukuruz – veliki klip s malo kalorija i puuuno zdravstvenih dobrobiti

Znanstvenici još uvijek otkrivaju kako prevelika izloženost aluminiju može naštetiti ljudskom zdravlju, na primjer, veće količine ovog kemijskog elementa su pronađene kod starijih pacijenata sa Alzheimerom i zaključili kako je to moderna bolest koja se razvijala zbog promjena načina života i stanja okoliša zbog rasta industrije. Ti uvjeti mogu uključivati i visoku koncentraciju aluminija u svakodnevnom životu.

Aluminij predstavlja druge zdravstvene rizike

Studije su pokazale da visoki unos aluminija može biti štetan za neke pacijente s bolestima kostiju ili oštećenjem bubrega. Također smanjuje rast moždanih stanica.

Izbjegavajte foliju pri kuhanju

Stručnjaci smatraju kako bi bilo najpametnije dobro obratiti pažnju na količinu alumija u kuhinji prije pripreme hrane.

Tave i ostala kuhinjska pomagala često oksidiraju i tako dopuštaju da aluminij prodre u hranu koja se na njoj priprema, no to se lako može izbjeći – kada kupite novu posudu za kuhanje ili pečenje, prokuhajte u njoj vodu nekoliko puta dok baza ne postane mat boje. Možda izgledaju ljepše sjajne, ali mat baza je puno bolja za vaše zdravlje. Kako obična folija nema zaštitni sloj koji bi spriječio otpuštanje aluminija, stručnjaci smatraju da migracija aluminija u hranu koja se priprema znači da ćete prekoračiti dozvoljeni dnevni unos u organizam. Pokušajte foliju zamijeniti papirom za pečenje ili ostatke hrane zamatajte u plastičnu foliju.

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo