Jedete li dovoljno kolina? Štiti jetru i srce, smiruje živce, smanjuje rizik od raka - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jedete li dovoljno kolina? Štiti jetru i srce, smiruje živce, smanjuje rizik od raka

Foto: Shutterstock

Kolin (neki ga nazivaju vitaminom J, iako to nije znanstveno prihvaćen naziv) je esencijalni nutrijent koji se zbog sličnosti s B vitaminima i povezanosti s njima, često ubraja u skupinu B vitamina.

Važan za pamćenje i raspoloženje

Kolin je važan za stvaranje energije i sudjeluje u izgradnji tjelesnih stanica. Također sudjeluje u prijenosu živčanih impulsa pa je bitan za mentalno zdravlje odnosno pamćenje i raspoloženje. Kolin utječe na rad hipotalamusa, hipofize i nadbubrežne žlijezde, moćnog trojca koji kontrolira sve hormonske aktivnosti u organizmu.

Kolin je značajan i za zdravlje krvožilnog i probavnog sustava – djeluje protuupalno, onemogućuje gomilanje masnoća u jetri i tako smanjuje rizik od ciroze jetre. U krvi snizuje razinu homocisteina koji se povezuje s povišenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.

Masna jetra – poziv na uzbunu

Istraživanja pokazuju da je kolin jedan od čimbenika zdravlja tijekom cijeloga života, počevši od razvoja mozga i leđne moždine kod fetusa.

Za zdravu trudnoću

Smatra se da je u trudnoći kolin važan poput folne kiseline jer štiti fetus od oštećenja, omogućujući tako njegov pravilan razvoj. Također se u istraživanjima pokazalo da uzimanje dovoljno kolina u trudnoći može u djeteta kasnije u životu smanjiti osjetljivost na bolesti povezane sa stresom i kronične bolesti poput hipertenzije (povišenog krvnog tlaka).

Ljudsko tijelo proizvodi kolin samo u malim količinama, pa ga je nužno uzimati putem hrane. Najbolji izvori kolina su: teletina i svinjetina, iznutrice, riba, cvjetača, jaja (žumanjak), pšenične klice, soja, lisnato zeleno povrće, orašasti plodovi…

Kolin se nalazi u mnogim dodacima prehrani, osobito onima za jačanje i pročišćivanje jetre, pa se treba pridržavati uputa o uzimanju takvih pripravaka i ne pretjerivati s količinom. Dugotrajnije prekomjerno uzimanje kolina može izazvati proljev, miris tijela po ribi, pojačano znojenje, nizak krvni tlak i manjak vitamina B6 (piridoksina).

Najčešći su simptomi manjka kolina masna jetra (s mogućom posljedičnom cirozom jetre), ateroskleroza i povišen krvni tlak.

Normalnu apsorpciju kolina u organizmu ometaju alkohol, kofein i veliki unos šećera.    

I.V. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo