Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jedna slatka priča o sladoledu!

Najraniji dokaz o sladoledu potječe iz Kine, u samom početku radilo se o hrani za plemstvo, a do današnjih dana najviše se prodaje sladoled od vanilije. Donosimo vam priču Tee Mamut o tome kako je ova, mnogima omiljena, slastica pronašla svoj put do svakog kućanstva, a tu su i dva ukusna recepta za hladno, slatko i delikatesno osvježenje!

Teško je točno pratiti
evoluciju sladoleda, ali najraniji dokaz ipak potječe iz Kine. U 16. stoljeću
pojavljuje se u Italiji, u 17. u Francuskoj i Španjolskoj, u 18. u Americi, a
tek u 19. stoljeću zahvaljujući razvoju tehnologije postaje sličan današnjem. U
samom početku sladoled je hrana za plemstvo, u vremenu bez zamrzivača bio je
rijetka i skupa poslastica.

Rimski je car u 2. stoljeću prije
Krista zapovjedio da mu donesu snijega s planina i pomiješao ga s voćem, medom,
vinom… Arapi su pak bili vjerojatno prvi koji su se počeli koristiti mlijekom u
proizvodnji sladoleda. Zaslađivali su ga šećerom radije nego voćnim sokovima i
već u 10. stoljeću proširio se njihovim gradovima. U proizvodnji su se
koristili mlijekom ili vrhnjem, često jogurtom, pa smjesi dodavali rakiju od
ruža, sušeno voće ili orašaste plodove.

Godine 1744. pojam sladoleda prvi se
put u Americi spominje u pisanom obliku. Veliki obožavatelji te ledene
poslastice bili su George Washington i Thomas Jefferson, koji je postao
diplomat u Francuskoj i toliko zavolio vaniliju da ju je najvjerojatnije on
donio u Ameriku. I danas je najprodavaniji sladoled s okusom vanilije.

Veliki korak u proizvodnji dogodio se sto
godina poslije, kada je Nancy Johnson izumila spravu za kućnu proizvodnju
sladoleda
i prodala patent za 200 dolara. U ono vrijeme bio je to velik novac,
ali izumiteljica očigledno nije bila svjesna veličine svoga izuma. Sprava je
izgledala ovako (slika lijevo).

U vanjskoj zdjeli
nalazili su se led i sol, a u drugoj, unutarnjoj, osnova za sladoled. Ručkom se
masa miješala i pomalo smrzavala.

Prvi kornet?

Ernest Hamwi,
imigrant iz Sirije, na svjetskom sajmu u St. Louisu, Missouri, prodavao je
nešto slično vaflima, samo mnogo tanje. Odmah pored njega bio je štand za
sladoled i kad je prodavač ostao bez posudica, Hamwi mu je ponudio svoje vafle kao
ambalažu za sladoled.
Sretna slučajnost!

Tijekom školovanja i karijere radila
sam sladoled na razne načine; od klasičnog aparata za sladoled, paco jeta, gdje se osnova za sladoled
prvo zaledi u posudama pa onda samelje za nekoliko minuta, te još brže s
tekućim dušikom kojim se zalijeva osnova dok se miješa u mikseru.

U dvama ledenim slasticama koristila
sam se paco jetom i sebi najdražim
namirnicama. Jogurt možete kombinirati s bilo čim i u bilo koje doba godine,
isto tako čokoladni sorbet. Ako niste
ljubitelj đumbira, možete ga zamijeniti začinom po volji ili staviti samo čokoladu.

Sladoled od jogurta

  • 500 g čvrstog jogurta
  • 200 g šećera
  • 345 g vode
  • 38 g limunovog soka

1. Jogurt izmiješajte pjenjačom da se razbiju
grudice te dodajte ostale sastojke.

2. Stavite u aparat za sladoled.

Sorbet od čokolade i đumbira

  • 554 g vode
  • 200 g šećera
  • 76 g kakaa
  • 1 g soli
  • 170 g čokolade sa 70 posto
    kakaa
  • 50 g đumbira, sitno
    isjeckanog

1. Zakuhajte 139 g vode s đumbirom, poklopite i
pustite da odstoji pola sata.

2. Pomiješajte 415 g vode, šećer, sol i kakao.
Pustite da proključa.

3. Rastopite čokoladu.

4. Procijedite vodu s đumbirom, dodajte ostatku
i na kraju umiješajte čokoladu.

5. Stavite u aparat za sladoled.

 

Autorica teksta: Tea Mamut

Fotografije:
Damir Fabijanić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo