Nutricionisti tvrde kako je jaje namirnica krcata nutrijentima i preporučuju jedno dnevno za najviše dobrobiti, što za zdravlje, što za vitku liniju.
Najnovijom analizom
podataka iz 71 istraživanja o nutricionalnom sastavu jaja i njihovoj ulozi u
prehrani, stručnjaci su ustanovili kako su jaja bogati izvor proteina, vitamina D i B12,
selena i kolina koji snizuje šanse oboljenja od raka dojke; ona sadrže
osam aminokiselina i antioksidanse lutein i zeaksantin koji smanjuju rizik od
makularne degeneracije oka.
Proteini su važni kako biste osjećali sitost tijekom dana i
imali puno energije, što je pogotovo bitno za vrijeme zimskim mjeseci kada se
borimo s depresijom. Na svu sreću, jedno jaje srednje veličine sadrži samo 80
kalorija, što znači da je idealni saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma!
Stručnjaci su potvrdili kako jaja
sadrže najbogatiju mješavinu esencijalnih aminokiselina bitnih za djecu,
adolescente i mlade odrasle osobe, s obzirom kako je njihova ravnoteža potrebna
za pravilan rast i razvoj.
“Ne samo da su jaja siromašna
kalorijama, nego su i krcata nutrijentima koji su prijeko potrebni za zdravi
život. Idealna su hrana za svaku dob, a ujedno ih je lako skuhati i fina
su”, tvrdi nutricionistkinja Carrie Ruxton, voditeljica
istraživanja.
Samo jednim jajetom unosimo 20 posto dnevne potrebe vitamina
D.
Njen je tim naglasio kako mladi, osobe koje jedu puno mesa i
one koje izbjegavaju mlijeko mogu imati najviše koristi od jaja. Također, ova
vrsta namirnica bi mogla igrati značajnu ulogu u procesu mršavljenja.
Na kraju vas ostavljamo s jednom zanimljivosti. Bivša
britanska premijerka, Čelična Lady Margaret Thatcher, izgubila je mnogo
kilograma za vrijeme izbora 1979. godine na dijeti koja je uključila 28 jaja
tjedno.
K. Horvat