Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jeste li za mesni ili biljni?

“Vegetarijanska prehrana ne opskrbljuje naš organizam s dovoljno proteina. Stoga on ne može pravilno funkcionirati!” Je li to zaista točno?! Istina glasi: sve što nije uravnoteženo nije dobro.

Može biti biljni, ali i životinjski. Neki ga vole, a neki i ne. No, jedno je sigurno: u suvremenoj prehrani ništa nije tako pogrešno protumačeno kao protein. Dakle, da biste zadovoljili potrebu za proteinima, ne morate posezati samo za mesom. Izvrstan izvor biljnog proteina su proizvodi od soje ( naročito seitan ), sjemenke, grahorice, žitarice, orašasti i mliječni proizvodi. Čak i neke vrste voća i povrća sadrže nezanemarivi postotak proteina.

vegetarijanstvo proteini 2A što kad ga ima previše?
Previše proteina u prehrani usko se povezuje s povećanim rizikom od raka, bolestima srca te prekomjernom tjelesnom težinom. Višak proteina može uzrokovati i dijabetes, osteoporozu, nepravilan rad bubrega, lošu probavu i kraći životni vijek. Ako u hrani nema dovoljno kalorija, organizam, umjesto za rast i popravljanje grešaka u metabolizmu, koristi proteine kao izvor energije.

O vegetarijastvu se već desetljećima lome koplja. Bili vi pobornici zelene životne filozofije ili ne, činjenica je da ona ima svojih prednosti i nedostataka. Ipak, brojni su vrhunski sportaši vegetarijanci dokazali da je vegetarijanska prehrana izvrsna i za ekstremne napore. Da vegetarijanstvo ne smanjuje mentalnu snagu i inteligenciju dokazali su i brojni veliki povijesni umovi – npr. Platon.

Činjenica jest da uvođenjem elemenata vegetarijanske prehrane činite dobro svome organizmu. Primjerice, smanjujete rizik od srčanih oboljenja i visokog krvnog tlaka te snižavate kolesterol u krvi. I ne zaboravite: vegetarijanstvo čuva vitku liniju i osigurava blistav ten!

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo