Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jutro (ne)treba početi kavom?

Dobra vijest za sve kavoljubce koji su se tijekom svog života naslušali o štetnosti ove navike!

Stručnjaci tvrde da tri “kratke” kave dobro djeluju na srce. No, dobar je samo espresso, a produženi, zbog dodatka vode iz aparata, treba izbjegavati. Također, nova istraživanja pokazuju da kava može smanjiti rizik od dijabetesa tipa dva.

Kakva je dobra za zdravljeIspijanje četiri šalice kave dnevno povezano je sa smanjenjem od 30 posto u riziku razvoja dijabetesa. Pritom je kava bez kofeina jednako učinkovita protiv dijabetesa kao i obična kava, jer obje sadrže iste hranljive sastojke.

Pojedina istraživanja pokazuju da svakodnevno konzumiranje kave smanjuje i rizik dobivanja Parkinsonove bolesti, raka jetre, žučnog kamenca, ali to ne znači da se treba “predozirati” kofeinom.

Testiranjem na miševima otkriveno je da kava ima sastojke koji povećavaju sposobnost jetre da razgrađuje šećer, a na ovaj način djeluju i lijekovi protiv dijabetesa.

Iako su ovi nalazi zanimljivi, potrebna su daljnja istraživanja kako bi liječnici mogli svojim pacijentima bez zadrške propisati dvostruki espresso. Stoga, koliko god voljeli ovaj napitak, zadržite se na tri dnevno!

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo