Kako ljeti izbjeći trovanje hranom?

Rostilj, drustvo, prijatelji, meso

Za vrijeme ljetnih mjeseci česti su slučajevi trovanja hranom ili zaraze zbog nečistih ruku, nestručnog spremanja kvarljivih namirnica ili nedovoljne pripreme hrane.

Hrvatska agencija za hranu donosi vam savjete za sigurnu prehranu kako biste mogli uživati u ugodnom i bezbrižnom ljetu.

Tijekom ljeta, kada je vrijeme toplije i ljudi uglavnom jedu vani jer su na putovanjima, izletima ili kampiranju, povećava se rizik od bolesti prenosivih hranom.
Za to postoje dva glavna razloga:

  • Povećana temperatura i vlažnost zraka pogoduju bržem razmnožavanju onih bakterija koje uzrokuju bolesti prenosive hranom kao što su Salmonella i E. coli.
  • Ljeto donosi povećanje aktivnosti izvan kuće, pa nam pranje i skladištenje hrane u hladnjaku nije u potpunosti dostupno.

Hranu je važno uvijek pripremati na pravilan način koji osigurava zdravstveno ispravnu hranu!

Iako je država ta koja se brine za sigurnost hrane, zadnja crta „obrane" za vašu obitelj po pitanju sigurnosti hrane ste vi, jer nepravilnom pripremom zdravstveno ispravne hrane možete uzrokovati njezinu kontaminaciju i povećati rizik od bolesti prenosivih hranom. Zato smo pripremili nekoliko važnih naputaka za sigurnu pripremu hrane ljeti:

1. Čistite:

Perite ruke i radne površine kako bi spriječili širenje bakterija.

Ruke perite s toplom vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, prije rukovanja s hranom i nakon rukovanja sirovim mesom i mesom peradi, po izlasku iz toaleta, nakon mijenjanja pelena i diranja kućnih ljubimaca.

Ako idete na izlet ili kampiranje raspitajte se postoji li izvor čiste vode. Ako ne postoji, ponesite vodu za pripremu hrane i pranje ili ponesite pakiranje vlažnih maramica.

Za spremanje ostataka hrane koristite isključivo čiste plastične vrećice ili čiste posude s poklopcem.

Nemoguće je gledanjem, mirisanjem ili kušanjem procijeniti ima li na površini voća i povrća bakterija. Svježe voće i povrće se uvijek mora oprati u čistoj vodi.

2. Odvajajte

Odvojite sirove namirnice od termički obrađenih kako bi izbjegli križnu kontaminaciju.

Povećana temperatura i vlažnost zraka pogoduju bržem razmnožavanju onih bakterija koje uzrokuju bolesti prenosive hranom kao što su Salmonella i E. coli.

Kada slažete hranu u prenosivi hladnjak za van, sirovo meso morate dobro zapakirati i obavezno staviti na dno hladnjaka kako bi spriječili curenje ili kapanje po ostaloj hrani u hladnjaku.

Perite sve tanjure, potrepštine i daske za rezanje sirovog mesa prije no što ih ponovo koristite za skuhanu hranu.

3. Kuhajte

Uvjerite se da ste uništili sve štetne bakterije pripremanjem hrane na odgovarajućoj temperaturi.
Ne pogađajte! Koristite digitalni termometar za hranu kako bi provjerili je li pripremljena hrana sigurna za konzumiranje. Sigurne temperature pripremanja hrane su:
- za svinjetinu i govedinu 710C
- za ostatke hrane (podgrijavanje) 740C
- za perad 850C.
Ako temperaturu provjeravate više nego jednom, tada prije svake uporabe termometar obavezno operite.

Konzumirajte hranu dok je još topla. I zapamtite, bakterije se razmnožavaju kada dozvolite da se hrana hladi polako.

4. Hladite

Čuvajte hranu na hladnom. Ostavljanje hrane na neprimjerenim temperaturama dovodi vas u opasnost od bolesti prenosivih hranom.

Lako kvarljivu i hranu kratkog roka trajanja, koja se inače čuva u hladnjaku, kao što je kuhano meso, piletina, krumpir ili tjestenina, potrebno je spremiti u odvojeni ili pregrađeni dio prenosivog hladnjaka u koji se stavljaju smrznuti umetci (poznati pod nazivom „pingvini") ili led, kako bi osigurali temperaturu od 40C ili nižu.

Ohladite ili smrznite hranu dan prije nego što će te ju nositi na izlet ili put.

Kada pakirate hranu u prenosivi hladnjak na dno uvijek stavite sirovo meso, a zatim složite hranu obrnutim redom, tako da na vrhu bude ona koju će te prvu koristiti.
Prenosivi hladnjak smjestite u najhladniji dio automobila, u sjenu i nikako na direktnu sunčevu svjetlost. Držite hladnjak zatvoren koliko god je to moguće.

Razmislite o tome da koristite dva hladnjaka, ako je to moguće, tako da u drugom držite piće, jer se taj hladnjak puno češće otvara. Ostatke hrane spremite u hladnjak čim ste završili s jelom.

Nakon što se smrznuti umetci ili led otope, bacite svu lako kvarljivu hranu iz prenosivog hladnjaka.

I zapamtite jedno jednostavno pravilo: Ako sumnjate da hrana možda nije ispravna, uvijek ju bacite.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!