Kako možemo naučiti voljeti zdrave namirnice? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako možemo naučiti voljeti zdrave namirnice?

Život ne započnemo voljevši pržene krumpiriće ili mrzivši tjesteninu od cjelovitog zrna. Ovo se uvjetovanje razvije s vremenom kao odgovor na naše navike jedenja onog što se nalazi u toksičnom okruženju hrane.

Zdrava hrana za mnoge nije fina! Predrasuda ili stvarna činjenica, ostavljamo vama na poštenu prosudbu. U međuvremenu američki nam stručnjaci savjetuju kako možemo sami sebe naučiti da je zdrava hrana ukusna. Kao i inače, stvar je u glavi, a svom mozak možemo naučiti voljeti određene namirnice!

“Život ne započnemo voljevši pržene krumpiriće ili mrzivši tjesteninu od cjelovitog zrna. Ovo se uvjetovanje razvije s vremenom kao odgovor na naše navike jedenja onog što se nalazi u toksičnom okruženju hrane”, objasnila je Susan Roberts, jedna od voditeljica istraživanja objavljenog u časopisu Nutrition & Diabetes.

“Svojom smo studijom pokazali kako je moguće promijeniti preferencije iz nezdrave hrane do one zdrave, bez korištenja kirurgije (poput gastrične premosnice), a magnetna rezonanca predstavlja važnu tehniku za istraživanje uloge mozga u ponašanju na hranu”, objasnio je Thilo Deckersbach, psiholog Opće bolnice Massachusetts, ujedno i čelnik istraživanja.

Njegov je tim proučavao osam preteških i pretilih osoba koje su se upisale u program mršavljenja. Cilj tog programa bio je promijeniti način na koji osobe reagiraju na namirnice, a njihovi su podaci uspoređeni s onima iz kontrolne skupine koju su sačinjavale preteške i pretile osobe koje nisu upisale nikakav program.

Svi su ispitanici podvrgnuti magnetnoj rezonanci na početku istraživanja i šest mjeseci poslije. Ta su skeniranja otkrila kako su se u dogodile promjene u centru mozga za nagradu uključenim u učenje i ovisnost. Točnije, primijećena je povećana osjetljivost na zdrave, niskokalorijske namirnice te manja osjetljivost na vioskokalorične namirnice.

Još samo da znamo kakav je točno to bio program…

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo