Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako nahraniti dijete koje ne želi ništa jesti? ‘Ucjena’ bi mogla pomoći…

Davor Puklavec/PIXSELL

Hranjenje djece koja ne žele jesti u nekim slučajevima za roditelje može biti noćna mora. Evo nekoliko savjeta i trikova koje možemo iskoristiti kako bi dijete pojelo kvalitetan obrok.

Koji su razlozi za to što djeca odbijaju hranu i što sve možemo učiniti?

„Nije mi fino“ – može, a i ne mora biti istina. Ako dijete većinu hrane odbija vjerojatnost da mu baš sve nije fino vrlo je mala. Ako dijete odbija samo neke namirnice onda bismo to mogli izbjegavati ili pokušati istu namirnicu pripremiti na drugačiji način. Možda određena grupa namirnica djeci nije fina (npr. mliječni proizvodi), u tom slučaju bi bilo dobro obaviti liječnički pregled, jer je dijete možda alergično da nešto od toga i jednostavno mu ne sjeda dobro na želudac.

Pitala sam djecu koja su tek krenula u školu je li im stvarno hrana nije bila fina ili namjerno nisu htjeli jesti. Odgovorili su da im se hrana često izgledom nije sviđala i da su zato zaključili da im nije fino, a kad bi morali probati tu istu hranu i ako bi im se svidjelo onda su rekli da su i dalje ostajali pri svom i ponovili da im nije fino, jer im je bilo glupo priznati da im je ipak ukusno.

Savjet: Neka kućno pravilo bude da se hrana uvijek mora probati, ali da ne moraju jesti ako im se ne sviđa, jer se pokazalo da se djeci danas nešto sviđa, a već sljedeći tjedan im to isto nije fino. Vrijedi i obratno. Nešto što im danas nije fino postat će im fino.

„Važno je da mi dijete bar nešto pojede“ – ako dijete odbije ručak ili večeru i ako to prihvatimo, ono što roditelji najčešće rade je da pripremaju nešto drugo ili im daju ono što će sigurno pojesti u strahu da će dijete izgladnjeti. Naprimjer: tjesteninu sa sirom, bananu, palačinke, pržene krumpiriće, sendvič…

Ako dijete može birati onda će uvijek birati ono što im je fino i neće prihvatiti ono što mu nudimo. Zašto i bi kad ga uvijek poslušamo i gurnemo mu bilo što u usta da ne umre od gladi.

Savjet: Kad servirate obrok onda sjednite za stol i započnite s jelom. Ukoliko dijete odbija jesti recite mu da je danas samo to za ručak i navedite za što je svaka namirnica s tanjura dobra. Npr. ako ste servirali juhu od brokule onda recite da je to Shrekova omiljena juha (ili od nekog njihovog junaka) i da ga ta juha čini snažnim. Blitva – Hulkova omiljena hrana. Rajčica – Spidermanova snaga. Mrkva – za princeze da imaju lijepe oči.

Ako dijete i dalje odbija hranu dozvolite mu da ode od stola i nemojte mu nuditi ništa drugo. Hranjenje je osnovna ljudska potreba i djeca će pojesto kad budu gladni. Servirajte im za par sati ponovno taj isti obrok. Ako danas i ostanu bez ručka neće im biti ništa, ali će sutra znati da je ručak SAD, a nek onda kad oni žele i ono što bi oni htjeli. Kad bi meni moja rekla da joj to danas nije fino ja bih joj rekla da i meni mnoge stvari nisu prefine, ali da moram jesti kako bi bila zdarva, lijepa i pametna.

Nutricionisti otkrili koje bi to namirnice svi trebali jesti baš svaki dan!

Vodite dnevnik o hrani koju djeci dajete kroz dan – dnevnik nam služi tome da postanemo svjesni koliko, što i kad nam zapravo dijete jede imajte na umu da su dječji želuci mali i ako ste im dali pola sata prije ručka cijelu jabuku vjerojatno neće htjeti pojesti ručak ili će pojesti par zalogaja. Često viđam roditelje kako djeci stalno nešto daju za jelo u parku. Malo grickalica pa voćka, onda sok (i sok je zasitan), pa malo peciva i onda je ručak. Rezultat svega toga je da dijete nikad nije gladno.

Savjet: Nek dijete ima pet obroka u danu. Tri glavna i dva međuobroka, ali za međuobroke mu ponudite količinski manje hrane pa će vjerojatno biti i gladnije za glavni obrok. Ti međuobroci se njima uglavnom sviđaju i onda se tad nahrane pa im za ručak više ni ne treba od par zalogaja.

„Kad se igra onda mi bolje pojede“ – naravno, jer nije ni svjesno da usput otvara usta i žvače, a zabavno mu je. Imati svaki dan takvu predstavu za vrijeme ručka i nije baš za poželjeti. Ako želimo naučiti dijete redu i pravilnim navikama hranjenja onda je vrijeme za igru poslije obroka.

Savjet: Vrijedi isto kao i kad dijete odbija hranu. Ako ne želi sad jesti ne mora. Ostavite ga da ogladni i samo će pitati i onda ga opet sjednite za stol i ponudite mu hranu. Ako pojede dva zalogaja i odjuri na igru pa kad pita za pola sata da bi opet nešto jeo onda mu recite da je već bio ručak i da čekate večeru. Za tu igru mačke i miša će vam trebati dosljednosti i malo živaca. Neka djeca brzo shvate novo pravilo, kroz dva, tri dana, a nekima treba i dva, tri tjedna. Samo ostanite dosljedni. Uspjet ćete sigurno!

10 zdravih namirnica koje će obogatiti svaki doručak

„Sad bih pojeo samo dva keksa, a onda ću ručati. Obećajem!“ – Može, ali obrnuto. U psihologiji se to zove Premackovo načelo ili narodski rečeno ucjena.

Savjet: Djeci možemo ponuditi ono što vole kao nagradu, naravno ako je ta nagrada zdrava i dobra za njih, i to nakon što sjednu za stol i pojedu obrok. Rečenica bi glasila ovako: „Kad pojedeš večeru onda možeš dobiti palačinku.“

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo