Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako narezati luk bez suza?

Bilo tko tko je barem jednom koristio luk u kuhinji zna kakva je njegova moć na naše suze. Jeste li se zapitali: zašto plačemo kad režemo luk?

Zašto plačemo kad režemo luk?

Kad režemo luk oslobađa se enzim sintaza lakrimatornog faktora. Taj enzim reagira sa sulfoksidima (kojima luk obiluje) i pretvara ih u sulfeničnu kiselinu. Ona je jako nestabilna i brzo prelazi u sin-propantial-S-oksid. Kada ju detektiraju živčani završeci naših očiju, prepoznaju ju kao tvar koja bi mogla oštetiti naše oči. Signal se šalje u moždano deblo, moždano deblo u suznu žlijezdu šalje aktivacijski signal te tada poteku refleksne suze.

Donosimo nekoliko savjeta uz koje možete umanjiti ovaj učinak luka na naše oči ili ga u potpunosti poništiti. Javite nam ako je vama koji uspio!

1. Stanice hladnog luka sporije reagiraju kada se on prereže, stoga ovo povrće ohladite pola sata u hladnjaku prije rezanja. Jednako tako ga možete zamrznuti na deset-petnaest minuta prije rezanja.

2. Luk režite nožem s oštricom od nehrđajućeg čelika koju ste prethodno isprali pod mlazom vode. Oštrica treba biti mokra kako bi privukla spoj iz luka koji djeluje kao suzavac.

3. Luk režite u blizini svijeće – toplina će privući sumpor koji zauzvrat neće nagrizati vaše oči.

4. Usmjerite ventilator prema luku i dalje od vašeg lica.

5. Žvačite žvakaću gumu dok režete luk. Prema nekim teorijama, na ovaj ćete način više disati kroz usta i samim time udahnuti spojeve prije nego što uspiju stići do očiju.

Savjet više: Ako vas muči miris luka na prstima i noktima, protrljajte ih solju ili namačite u limunovom soku pet minuta. Miris će nestati, a vaši će nokti ujedno biti bjelji.

Sada kada ste ovladali umijećem rezanja luka bez suza, probajte ovaj klasični pariški recept za juhu od luka. S obzirom na to da u njega ide 700 grama luka, sigurno ćete se ispraksirati!

K. Pužar
Foto: Ana Surać

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo