Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako nutricionistica priprema zimska variva? Otkrila nam je nekoliko trikova

Shutterstock

Uz brojne recepte za pripremu variva, okrepljujućeg jela na kojem smo odrasli, teško se odlučiti za ono omiljeno.

Ipak, odabirom nekih namirnica i načinom kuhanja, možemo utjecati na konačnu hranjivu vrijednost variva. Kako bi svaki tanjur variva bio bogat nutritivnim vrijednostima kao i okusom, razgovarali smo s Anjom Vukomanović, magistrom nutricionizma i asistenticom na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, koja nam je otkrila kako to postići. Dodavanjem sezonskih namirnica, variva su obrok kojeg možete pripremati kroz čitavu godinu, no toplina variva najpogodnija je za hladne zimske dane.

Pripremite varivo od ječma i saznajte zašto je on dobar za zdravlje

Osim što su nam variva među prvim asocijacijama kad pomislimo na hladne zimske dane, ona se odlično uklapaju u pojam pravilne prehrane. Priprema variva je vrlo jednostavna, a mogu biti kompletan i nutritivno vrijedan obrok ukoliko su pripremljena od raznovrsnih namirnica. Osim toga, topla variva mogu odlično zagrijati organizam i djelovati opuštajuće, ali i pridonijeti održavanju adekvatnog hidracijskog statusa organizma tijekom zimskih dana, objašnjava nutricionistica Anja Vukomanović.

Kombinacija raznovrsnih namirnica ono je što variva čini dijelom pravilne prehrane, a kako bi svako varivo bilo kompletan i nutritivno vrijedan obrok, postoje neki ključni savjeti vezani za samu pripremu.

Kombiniranje namirnica

“Najveća prednost pripreme variva je opcija kombiniranja raznovrsnih namirnica čime se postiže raznolikost u svakodnevnoj prehrani. Vodite se time da vaše varivo bude bogato povrćem i sadrži cjelovite žitarice. Ukoliko želite varivo dodatno nutritivno obogatiti, kuhajte ga s komadom nemasnog mesa, a kao izvrstan izvor aminokiselina mogu poslužiti mahunarke”, ističe nutricionistica.

Varivo od leće sa slaninom – obrok koji će vas dobro ugrijati

No, zamka u pripremi variva upravo je i njihova najveća prednost. Naime, zbog velike količine raznovrsnih namirnica često se dogodi da se neke namirnice previše termički obrade i naposljetku izgube svoju prehrambenu vrijednost. Kako se to ne bi dogodilo, nutricionistica predlaže sljedeće:

Tijekom pripreme variva trebalo bi pripaziti na vrijeme termičke obrade pojedinih namirnica. Ne zahtijevaju sve namirnice jednaku duljinu kuhanja te bi ih, u skladu s tim, trebalo postupno dodavati u varivo koje pripremamo. Ako pripremamo varivo s heljdom ili ječmom, svježe povrće najbolje bi bilo dodati naknadno, odnosno pred kraj kuhanja žitarica, kako ne bi izgubilo na svojoj prehrambenoj vrijednosti.

Osim što unosi raznolikost u svakodnevnu prehranu, variva donose i ključne benefite za organizam.

“Povrće i grahorice izvrstan su izvor vlakana i fitokemikalija. Osim toga, mahunarke su bogate aminokiselinama i rezistentnim škrobom te, osim graha, u svoju prehranu probajte redovito uvrstiti slanutak, leću i grašak. Varivu možete dodati i kiselu repu ili kupus koji su, osim vlaknima, bogati vitaminom C i bakterijama s probiotičkim djelovanjem”, tvrdi nutricionistica.

Ukoliko niste neki ljubitelj variva, porciju zdravlja potražite u njihovim alternativama, a nutricionistica smatra kako alternativa varivima mogu biti bistre i guste juhe.

Zgusnite varivo pasiranjem povrća

Iako su najfinija variva ona koja nas podsjećaju na djetinjstvo, neki klasični načini pripreme variva mogli bi se unaprijediti. Ukoliko varivo volite zgusnuti zaprškom, možete je pripremiti na maslinovom ulju ili varivo zgusnuti brašnom razmućenim u vodi. Osim brašnom, varivo se može zgusnuti pasiranjem jednog dijela skuhanog povrća te dodavanjem sitno mljevenih zobenih pahuljica ili cjelovitih žitarica, kao što je ječam. Također, preporuka je smanjiti dodatak soli pri kuhanju variva i koristiti svježe začinsko bilje kako bi varivo ostalo jednako ukusno. Varivu možete dodati i kajenski papar, češnjak i đumbir kako biste se dodatno „zagrijali“, ali i potaknuli jačanje imunološkog sustava, zaključuje nutricionistica.

Zagorska juha – jednostavno jelo koje će vas brzo ugrijati

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo