Kako se nutricionisti hrane i kuhaju kod kuće? Otkrili su neke svoje tajne... - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako se nutricionisti hrane i kuhaju kod kuće? Otkrili su neke svoje tajne…

Kako ovi stručnjaci paze na svoje zdravlje? Posudite od njih nekoliko ideja…

Imaju zalihe hrane

Koliko ste puta naručili hranu jer niste imali ništa kod kuće? Svaki će nutricionist imati kod kuće zalihe zdravih namirnica, u zamrzivaču ili posudama kako bi u kratkom roku mogao napraviti doručak.

Voda nakon buđenja

Čim se probudite natočite čašu vode jer se svaki proces u organizmu oslanja na tekućinu. Ovo će osvježavajuće piće probuditi energiju, potaknuti organizam na rad, spriječiti zatvor te napuniti želudac da ne osjetite odmah glad, pojašnjava Lyssie Lakatos, osobni trener i nutricionist.

Nosite rukavice radi zaštite od koronavirusa? Evo što radite krivo

Hranu spremajte u prozirne posude

“Postoji stara izreka da jedemo očima, pa svoju hranu spremajte u prozirne posude kako bi vidjeli što se u njima nalazi“, savjetuje Carlene Thomas, nutricionist. Kad ste u nedoumici što jesti, samo će pogled na ove šarene staklenke poslužiti kao inspiracija.

Prvo jedu povrće

“Moja prva zdrava navika rješava dva problema i jednostavna je. Prvo pojedite povrće poput brokule i kupusa; puno je vlakana i nutrijenata pa će vam smiriti osjećaj gladi“, smatra nutricionistica Marisa Moore.

Jedu tamnu čokoladu

“Ako znamo da većina populacije jede previše šećera, velika je šansa da se pretjera“, kaže Samantha Cassetty, nutricionistica te dodaje kako je najbolji način smanjiti količine unosa šećera, a cilj je da maksimalno unesete u danu 25 grama. Osim što se nalazi u čokoladi, šećer je skriven u velikom broju namirnica kao što su razni sokovi, jogurt ili žitarice. Kad je želja prejaka, pojedite malo tamne čokolade.

Usporite starenje kože i uključite u jelovnik sedam jednostavnih namirnica!

Opuštanje prije obroka

“Nedavno sam čitao studiju koja savjetuje da se prije obroka moramo opustiti i smanjiti broj otkucaja srca jer tako sprečavate gubitak kontrole nad količinom hrane koju ćete pojesti“, pojašnjava Dawn Jackson Blatner, nutricionist. Prije obroka udahnite duboko kako bi se opustili.

Povežite se s hranom

“Uvijek klijentima govorim da je najzdravija hrana ona koja je rasla u prirodu“, kaže Emily Kyle, nutricionistica.

Iz tog su razloga moji savjeti uvijek jednostavni: povežite se pričom nastanka vaše hrane, a to će vam pomoći da shvatite odakle je dopremljena, gdje je uzgajana i je li stvarno svježa i puna nutrijenata.

Zamijenite glavnu namirnicu

“Često to radim kako bi me jelo zadovoljilo, ali i bilo zdravo. Na primjer, ako mi se jede sladoled s borovnicama, umjesto dvije žlice sladoleda i žlice borovnica, na tanjur stavim šalicu borovnica i jednu žlicu sladoleda… Tako ste zadovoljili želju, a ipak pojeli nešto zdravo“, savjetuje nutricionistica Patricia Bannan.

Što vam tijelo govori?

Moja je tajna ta da slušam što mi tijelo govori, kada, što i koliko trebam pojesti te tako ne dolazim u napast jesti kad nisam gladna. Uz to, puno je veće zadovoljstvo pojesti kad si gladan i što organizam traži, savjetuje nutricionistica Kara Lydon.

Kardiolozima ne bi palo na pamet ove nezdrave namirnice staviti u usta!

Povrće neka bude ½ obroka

“Povrće je bogato vlaknima, a ona će vas zasititi i potaknuti probavu. Ako većina obroka bude u obliku povrća, automatski ste unijeli manje kalorija“, zaključuje Keri Gans, nutricionist.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo