Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kavom se zaštitite od moždanog udara

Ako svakodnevno uživate u šalici ili dvije kave, zaštićeniji ste od moždanog udara u odnosu na osobe koje ne piju kavu, tvrde stručnjaci. Nažalost, rezultati uključuju samo nježniji spol.

Omiljeno jutarnje piće mnogih sada će postati još popularnije. Švedski su istraživači u svoju studiju uključili 34.670 žena starih između 49 i 83 godine. Zaključili su kako su one koje su svakodnevno pile više od jedne šalice kave bile 22 do 25 posto zaštićenije od moždanog udara nego žene koje su pile manje kave ili uopće nisu uživale u ovom napitku.

Također su ustanovili kako je zaštita od moždanog udara bila jednaka neovisno o tome jesu li ispitanice pile jednu ili pet šalica kave.

Iako su stručnjaci Instituta Karolinska iz Stockholma ustanovili ovu povezanost, smatraju kako je prerano savjetovati ispijanje kave kako bi se osobe zaštitile od moždanog udara zato jer je medicinska literatura još uvijek neodlučna kada su u pitanju učinci kofeina na krvožilno zdravlje.

“Prerano je reći trebaju li osobe početi piti više ili manje kave kako bi snizile svoj rizik od moždanog udara. Postoje koraci koje možemo poduzeti danas za koje znamo da snizuju taj rizik. Najvažniji faktor rizika je visoki krvni tlak, a većina ne zna kako od njega boluje ili zna, ali ga svejedno ne kontrolira. Izmjerite svoj tlak i ako je povišen, pokrenite plan kako biste ga snizili. To može uključivati mršavljenje, smanjenje unosa soli ili lijekove”, savjetovala je dr. Cathy Sila, direktorica Centra za moždani udar i cerebrovaskularno zdravlje Medicinskog fakulteta u Clevelandu.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo