Koja je hrana najbolja za vaše godine? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Koja je hrana najbolja za vaše godine?

Kao mali svi volimo slatko, a s godinama mijenjamo svoje okusne preferencije. Međutim, postoje neke namirnice koje bismo, radi očuvanja zdravlja i dobroga izgleda, s godinama jednostavno trebali prestati konzumirati.

Način unosa i količina energije koju bismo trebali unijeti u organizam putem hrane s godinama se mijenja. Ono što naš organizam može relativno dobro podnijeti i probaviti u dvadesetima, u četrdesetima jednostavno više neće moći. Što se preporučuje jesti kada ste u dvadesetima, a što kada ste u tridesetima?

Prehrana u dvadesetima

Razdoblje u kom se svaka osoba nađe na životnoj prekretnici. Pronalazak posla, startanje sa samostalnim životom i ulazak u svijet odraslih. Sve to može biti šok i izvor stresa za osobu, a sve će se to isto tako odraziti na prehranu, a time i na zdravlje. U dvadesetima smo još uvijek skloni pretjeranome konzumiranju brze hrane i slatkiša

U svojim dvadesetima trebali bismo više vremena provoditi u kuhinji kako bismo stekli naviku pripremanja zdravih i uravnoteženih obroka. To je najbolji način da se brza hrana polako izbaci iz svakodnevnoga jelovnika.

Ključni nutrijenti:

Proteini: Proteini nam pomažu da duže vremena ostanemo siti, a u istom trenutku nam pomažu da izgradimo mišićni tonus. Dvadesete godine idealne su za to jer smo tada na vrhuncu svoje snage.

Kalij: Grupa osoba kojima najviše nedostaje kalija su mlade djevojke u svojim dvadesetima.

Omega-3 masne kiseline: Mogu podignuti raspoloženje. Budući da su zbog ubrzanoga načina života i sve veće izloženosti stresu mlade osobe sklonije depresije, savjetuje se povećan unos ovog nutrijenta.

Prehrana u tridesetima

U tridesetima su osobe već uveliko zaposlene, neke često razapete između obitelji i karijere. Mnogi nemaju dovoljno slobodnoga vremena, a ideja o izlasku van s prijateljima samo je jedno od sjećanja iz mladosti.

Kilogrami se počinju ubrzano nakupljati, a sve nam teže pada brza prehrana i alkohol od kojih ipak ne odustajemo, a trebali bismo.

Ključni nutrijenti:

Folna kiselina: Nužna je za stvaranje novih stanica u tijelu, za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti kojima s godinama postajemo skloniji. 

Fitonutrijenti: Ovi spojevi odlični su antioksidansi koji usporavaju proces starenja, preveniraju promjene u DNA kodu i potencijalno preveniraju rak.

Željezo: Kako biste poboljšali svoj kognitivne sposobnosti, svakako biste se trebali pobrinuti da dnevno unesete potrebnu dozu željeza.

Zdravi hamburgeri su itekako mogući! Otkrivamo 3 recepta!

Foto: Shutterstock

J. R. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo