Hrana i recepti

Hrana i recepti

Konzumacija soje štiti od povratka raka dojke!

Istraživanja su pokazala kako žene s rakom dojke koje konzumiraju velike količine soje smanjuju vlastiti rizik od povratka bolesti kao i rizik od smrti.

Pokazali su to rezultati istraživanja objavljeni u časopisu JAMA (Journal of the American Medical Association – časopis udruženja američkih medicinara).

kTim znanstvenika predvođen dr. sci. dr. med. Xiao Ou Shu s američkog Medicinskog centra Sveučilišta Vanderbilt je istraživao povezanost između konzumiranja soje i vjerojatnosti povratka bolesti te preživljavanja pacijentica s rakom dojke. Istraživanja su analizirala podatke 5.042 bivše pacijentice s rakom dojke. Znanstvenici su uzeli u obzir žene između 20 i 75 godina, kojima je rak dojke dijagnosticiran između ožujka 2002. i travnja 2006. te su ih proučavali do kraja lipnja 2009. Prikupljeni su podaci o dijagnozama i liječenju raka, njihovoj izloženosti faktorima rizika i njihovom životnom stilu nakon što im je ustanovljen rak te o napretku bolesti. Ove informacije su ponovno procijenjene praćenjem bolesnica kroz tri intervjua 18, 36 i 60 mjeseci nakon što im je dijagnosticirana bolest.

Nakon prosječnog praćenja bolesnica od 3.9 godina, ukupna stopa smrtnosti iznosila je 444, dok je povratak bolesti ili smrtni ishod uzrokovan rakom dojke, iznosio 534. Prema istraživanjima, konzumacija soje i smrtni ishod uzrokovan bolešću te povratak bolesti, obrnuto su proporcionalni. Pacijentice u skupini s najvećom razinom konzumacije soje imale su 29 posto manje izgleda za smrtni ishod tijekom razdoblja proučavanja i 32 posto manje izgleda za povratak raka dojke, za razliku od pacijentica s najmanjom konzumacijom sojinih proteina.

“Ovaj povoljan učinak otkriven je bez obzira na vrstu raka dojke te kod pacijentica koje su prolazile terapiju tamoksifenom kao i u onih koje nisu. Ukratko, konzumacija soje je sigurna i može se povezati s manjom stopom smrtnosti i smanjenjem rizika od povratka bolesti u pacijentica s rakom dojke”, poručuju znanstvenici koji su radili na istraživanju.

Konzumiranjem 11 grama sojinog proteina na dan, npr. dvije čaše sojinog mlijeka dnevno, dovoljno je da bi se postigao ovaj povoljan učinak. Veća konzumacija sojinih proizvoda nije pokazala dodatne blagodati u smislu stope smrtnosti ili povratka bolesti. Studija ukazuje da je umjerena konzumacija sojinih proizvoda sigurna i vjerojatno blagotvorna za žene s rakom dojke.

JAMA također navodi komentare mnogobrojnih stručnjaka o ovom istraživanju, sugerirajući liječnicima i zdravstvenim radnicima da savjetuju svojim pacijenticama s rakom dojke konzumacija soje jer je sigurna i dugoročno može koristiti njihovom zdravlju.

Izvor: dr. sci. dr. med. Xiao Ou Shu i suradnici; Konzumacija sojine hrane i preživljavanje raka dojke; JAMA 2009; 302(22):2437-2443

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo