Hrana i recepti

Hrana i recepti

Koprive, medvjeđi luk i šparoge – ne riskirajte s hranom iz prirode

Shutterstock

S trendovima zdrave prehrane mnogi u proljeće skupljaju samoniklo bilje koje je prava riznica vitamina, minerala i ostalih korisnih nutrijenata.

Hrane je u prirodi u izobilju. No iako nam se neke biljke mogu činiti poznatima – i jestivima, njihova konzumacija može nam biti i posljednja. Najbolji primjer za to je mrazovac, vrlo sličan medvjeđem luku ili srijemušu, koji je ove godine već uzeo jedan ljudski život na požeškom području.

Jeste li ikada probali spavati sa svježim lukom u čarapama?

Pravi medvjeđi luk, koji ima snažan miris po češnjaku, jedna je od najcjenjenijih biljaka u proljeće, idealna u salatama, krem-juhama ili pestu, dok je mrazovac, voćak, jesenski ili livadni šafran, gola dama, jesenski kaćun… izuzetno otrovan. Zato, umjesto da berete bilje koje ne poznajete, u proljeće, primjerice, u Istri i Dalmaciji berite šparoge.

Ako ih i zamijenite s “manje” vrijednom verzijom – bljuštom – neće biti problema jer je i on ukusan. Sve više građana posljednjih se godina vraća i starim receptima pripreme čajeva i ukusnih jela s koprivom. I maslačku je teško naći nejestivog “klona”, cikoriji, tuštu, divljoj mrkvi, radiču… Vodite samo računa da ih berete dalje od cesta, putova i polja tretiranih herbicidima.

Medvjeđi luk

Medvjeđi luk mora snažno mirisati na češnjak. Protrljajte lišće među prstima i pomirišite. Ako ne miriše na češnjak, ruke operite u toploj vodi sapunom nekoliko puta i obvezno bacite ubrano!     

Proljetna poslastica – fritaja s gljivama, kozjim sirom i mladim lukom

Kopriva

Zbog žarnjaka ispod listova uglavnom se kuha. Mlado lišće koprive sadrži 20 puta više vitamina C nego zelena salata, bogata je željezom, pomaže kod alergija, jača imunitet…

Šparoge

Šparoge su prva proljetna bomba vitamina koja će nam očistiti organizam. Otrgnite drvenasti dio, kratko ih prokuhajte i začinite maslinovim uljem.

Medvjeđi luk savršen je za proljetno čišćenje organizma

J. R. Š.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo