Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako svakodnevna konzumacija razumne količine krumpira snižava krvni tlak poput npr. zobenih pahuljica, i to bez dobivanja na težini.
“Dobivenim smo rezultatima “srušili” stereotipno vjerovanje da konzumacija krumpira deblja. Međutim, da bi imala pozitivan utjecaj na zdravlje, hranjivu je namirnicu potrebno pripremiti na ispravan način. Ako se kuha u vodi, bez ulja i drugih dodataka – konzumacija krumpira pridonosi zdravlju”, pojašnjavaju stručnjaci.
Iako su znanstvenici prilikom
istraživanja koristili ljubičasti krumpir, stručnjaci vjeruju da crveni i žuti imaju slični učinak na organizam.
“Krumpir, možda više nego bilo koje drugo povrće, ima nezasluženo loš ugled zbog čega su ga brojne osobe svjesno izbacile iz prehrane. Međutim, ako se priprema bez prženja i servira bez maslaca, margarina ili kiselog vrhnja, jedan krumpir ima samo 110 kalorija i više desetaka zdravih fitokemikalija i vitamina”, zaključuju znanstvenici.
K. R.