Kuhinjski hardware: Smanjivanje troškova - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kuhinjski hardware: Smanjivanje troškova

Prema američkim istraživanjima, u kuhinji se potroši gotovo 15 posto ukupne energije kućanstava. U ugostiteljskim je objektima taj postotak znatno veći, no već i prva brojka dovoljan je razlog da se obrati više pozornosti na mogućnost smanjenja troškova energije.

Iako troškovi energenata, električne energije i plina stalno rastu, još se može uštedjeti na nekoliko vrlo jednostavnih načina. Često i ne zapažamo da gubimo energiju, jer se rad u kuhinji obično povodi našim navikama. No dobro je uvesti i neke nove navike koje neće bitno izmijeniti način rada u kuhinji, ali će s vremenom znatno pridonijeti smanjenju troškova. Osim financijske koristi, stjecanje novih, energetski učinkovitijih navika rada u kuhinji pogoduje i ekologiji te savjesnim postupanjem činimo dobro, ne samo nama nego i našoj okolini.

U Hrvatskoj mnogi se koriste plinom kao osnovnim energentom za kuhanje, što se može opravdati i cijenom plina koja je tu, za razliku od nekih zapadnih zemalja, još povoljnija od električne energije. No u ponudi pećnica na tržištu ipak u znatnom postotku prevladavaju električne. Ukoliko postoji mogućnost uporabe plinske pećnice u kuhinji, to se kod nas svakako preporuča, jer se one brže zagrijavaju i gotovo su tri puta energetski učinkovitije od električnih. Najbolje plinske pećnice opremljene su električnim ventilatorom za ravnomjerno raspršivanje topline po unutrašnjosti pećnice. Potrošnja energije je oko 20 posto manja nego kod standardnih električnih pećnica. No rabi li se električna pećnica, energija se može uštedjeti tako da se izbjegava predgrijavanje ako se jelo priprema duže od 30 minuta, kao i da se pećnica gasi desetak minuta prije nego što je predviđeno po recepturi te se hrana ostavi da se dovrši primjenom postojeće akumulirane topline u pećnici. To se ne preporuča za osjetljiva jela i slastice, kod kojih je bitno precizno kontroliranje vremena i temperature pečenja.

Kuhanjem većih količina hrane odjednom štedi se i novac i vrijeme. Mnoga se jela mogu pripremiti odjednom i u većim količinama, kuhanjem dopola ili potpuno, a potom zamrzavanjem za uporabu tijekom idućih dana ili mjeseci, ovisno o namirnicama. Stjecanje te navike vrlo je važno, osobito u velikim kućanstvima, ali i u svim ugostiteljskim objektima. Namirnice nabavljajte kad im je sezona, tada su kvalitetnije i jeftinije. Većina namirnica može se zamrznuti svježa ili termički obrađena na neko vrijeme, pa se tako osigurava ne samo financijska ušteda nego i zdravija prehrana.

Štednjaci

Plinski štednjaci su, uglavnom zbog cijene plina i navika kuhanja, najpoželjniji u našim kuhinjama. Štednjaci s keramičkim pločama energetski su učinkovitiji od klasičnih ploča, no indukcijski štednjaci po svemu su najučinkovitiji uređaji tog tipa. Kontrola je temperature trenutna, toplina se širi izravno u posudu, što kuhanje čini gotovo dvostruko bržim nego na keramičkim pločama i čak 40 posto bržim nego na plinskim štednjacima. U konačnici, veća cijena električne energije i veća cijena indukcijskog štednjaka pri nabavi opravdana je znatno nižim troškovima kuhanja, što tijekom godina akumulira velike uštede.

  • Pri pripremi jela na štednjaku, kad god je to moguće, dobro je staviti poklopac, time se kuhanje ubrzava za gotovo 6 posto.
  • Češća priprema jednostavnijih jela koja se kuhaju samo u jednoj posudi dobra je navika za štednju energije tijekom vremena.
  • Povrće rezano na manje komade ubrzava vrijeme kuhanja.
  • Na stakleno-keramičkim i indukcijskim štednjacima ne rabite posude za kuhanje koje nemaju potpuno ravno dno.
  • Veličinu posude treba uskladiti s veličinom ploče za kuhanje ili plinskog plamenika, kako bi se izbjegli gubici energije.
  • Vodu je brže i ekonomičnije kuhati u kuhalu za vodu nego u loncu na štednjaku.

Obratite pozornost na boju plamena kod plinskih štednjaka. Ako je više žute nego plave boje, plin ne sagorijeva dovoljno učinkovito i potrebno je zatražiti stručnu pomoć kako bi se, ako je to moguće, izvršila kalibracija.

Lonac za kuhanje pod pritiskom, ekspres-lonac i novi pametni lonci ubrzavaju pripremu jela i do 75 posto, pa se isto jelo može pripremiti za samo četvrtinu uobičajenoga vremena kuhanja, a da se pritom unutar lonca zadrže gotovo svi hranjivi sastojci.

Mudro iskoristite moć pećnice

Ne otvarajte pećnicu tijekom rada, na taj način temperatura u unutrašnjosti padne oko 2 °C. Redovito čistite staklo na vratima pećnice i svjetlo u unutrašnjosti kako biste mogli provjeravati stanje jela i bez otvaranja pećnice.

Priprema smrznutih namirnica dugotrajna je, pa je bolje namirnice preko noći odlediti u hladnjaku. Prije pripreme namirnice ostavite kratko na sobnoj temperaturi, to će još više skratiti vrijeme kuhanja.

Pećnice s pirolizom potrebno je zagrijati i do 500 °C na oko dva sata kako bi se potpuno odstranile nečistoće i masti. Činite to samo kad je zaista potrebno.

Mikrovalne pećnice rabite kad god je to moguće, jer je zagrijavanje i priprema nekih vrsta jela u njima brža i do 50 posto nego u standardnim pećnicama ili na štednjacima. Naučite kombinirati pripremu jela dijelom u mikrovalnoj pećnici, dijelom na uobičajeni način.

Investirajte u nabavu male grill-pećnice koja može zamijeniti uobičajenu potpultnu pećnicu za pripremu većine jela, osobito u manjim kućanstvima.

Hlađenje i čuvanje hrane

Temperatura u hladnjaku za optimalno čuvanje hrane je između 4 do 6 °C. Osim u posebnim profesionalnim modelima brzih ohlađivača, stavljanje tople hrane u hladnjak iziskuje brži i snažniji rad uređaja, što dodatno troši energiju, ali i može podići temperaturu u unutrašnjosti do razine koja može naškoditi brzo kvarljivim namirnicama.

Za najučinkovitiji rad hladnjaka i zamrzivača oba uređaja držite stalno punima. Ako trenutno i nemate ništa za hlađenje, stavite nekoliko običnih boca vode u vrata kao izolator topline. Pri nabavi uređaja dobro je razmisliti o realno potrebnim kapacitetima, jer manji uređaji veće energetske učinkovitosti znatno manje troše od većih. Također, za dodatno smanjivanje troškova, isključite opcije ledomata i ostale dodatne funkcije ako se njima ne koristite.

Pranje posuđa u perilici, ako je i tek do pola puna, troši manje vode i energije nego ručno pranje toplom vodom. Razmislite o investiranju u perilicu i koristite se njome uvijek kad je to moguće.

Za posebno ekološki osviještene preporuča se nabava solarnoga kuhala ili izrada tople ploče koja iskorištava energiju Sunca tijekom sunčanih dana za sporo pasivno kuhanje koje ne troši gotovo nikakvu drugu energiju. Tijekom ljeta mogu se, umjesto kuhanja i hlađenja čaja, praviti biljni napici primjenom topline Sunca, a umjesto vode iz bojlera za ispiranje nečistoća s posuđa može se koristiti kišnica ili voda zagrijana u crnom bojleru sunčevom energijom.

Pri nabavi uređaja poput hladnjaka, zamrzivača, štednjaka ili perilice posuđa posebno treba obratiti pozornost na oznaku energetske učinkovitosti i odabrati onaj čija je učinkovitost veća. Oznake su internacionalne i kreću se od A (naučinkovitiji) do G, s posebnim oznakama A+ i A++ koje predstavljaju najkvalitetnije uređaje po energetskoj učinkovitosti i srodnim parametrima.

Valja naglasiti da je nabava kuhinjskih uređaja veoma važan dio pri kalkuliranju troškova rada u kuhinji. Uređaji će se rabiti godinama i, osobito ako su vrlo kvalitetni, desetljećima te je njihova početna cijena manji dio u ukupnim troškovima rada kuhinje. Primjerice, perilica posuđa koja je u startu skuplja, zbog stanovitih osobina i napredne tehnologije vrlo će se vjerojatno ubrzo pokazati znatno jeftinijom tijekom rada. Također, hladnjaci koji imaju kontrolu vlažnosti čuvat će namirnice dulje i bolje od jeftinijih modela. Indukcijski štednjaci, koji cijenom odskaču od svih ostalih, troše najmanje energije i najbrže pripremaju hranu.

Na tržištu postoje brojni različiti modeli uređaja i ponekad je dobro konzultirati se sa stručnjacima pri izboru najprikladnijeg za vaše potrebe, bez obzira bila riječ o uređajima za kućanstva ili profesionalne kuhinje. U uporabi će se pokazati njihova energetska učinkovitost i, naposljetku, isplativost ulaganja u skupu opremu.

Autor teksta: Irena Biro
Izvor: iće&piće

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo