Jeste li znali kako kuhani kukuruz možete poslužiti s maslacem, solju, kriškama limete i zdrobljenim suhim ljutim papričicama? Donosimo vam kratku priču o kukuruzu i najboljem načinu njegove pripreme!
Pročitajte ulomak iz knjige “Umjetnost jednostavne hrane”, u izdanju Mozaik knjige i saznajte sve o osunčanoj ljetnoj namirnici – kukuruz; kako odabrati kukuruz, očistiti ga i pripremiti jednostavnu, ali ukusnu poslasticu – kuhani kukuruz na klipu!
Ljeto je sezona kukuruza
Kukuruz šećerac naći ćete u svim nijansama žute i
bijele boje. Neki klipovi imaju bijela zrna, neki žuta, a neki i jedna i druga.
Nehibridne sorte počnu gubiti slatkoću pretvaranjem šećera u škrob od
trenutka branja. Moderni hibridi trebali bi ostati slatki nekoliko dana, ali
neki misle da su preslatki i da nemaju “kukuruzni okus”. Najbolje je rješenje
kušati nekoliko sorata i vidjeti što nam se najviše sviđa.
Bez obzira na sortu, kukuruz je najbolje jesti svjež, isti dan kada je
ubran. Pogledajte kako izgleda kraj na kojem je bio pričvršćen za biljku. Klip
bi morao biti jedar, sočan i jarke boje. Smeđa “kosa” vrlo svježeg klipa može
izgledati malo ljepljivo. Uočite li na vrhu crva, neka vas to ne odbije – nije
da sam luda za crvima, ali oni su znak da uzgajivač ne upotrebljava
pesticide. Ako kukuruz ne namjeravate odmah pojesti, stavite ga u hladnjak
zajedno s komušinom.
Očistite ga neposredno prije
kuhanja. Prvo odstranite komušinu i svilu. Ako je u gostima bio crv, odrežite
to mjesto; nikakva šteta nije učinjena ostatku klipa. Kako biste skinuli
zrnevlje, držite klip za kraj na kojem je bila peteljka, vrh okrenite nadolje i
prođite nožem uz klip skidajući zrna. Najvažnije je pogoditi pravu dubinu reza
– ne smijete ići preduboko i zahvatiti sloj klipa, ali ni previše plitko jer će
previše zrna ostati na klipu. Bilo bi dobro obaviti to nad limom za pečenje
kako vam zrna ne bi letjela uokolo. Ako želite možete poleđinom noža protrljati
klip kako biste pokupili kukuruzno mlijeko iz zaostalih komadića zrna.
Skuhajte kukuruz na
klipu
Kukuruz na klipu najjednostavniji je način uživanja u toj ljetnoj
poslastici. Odstranite komušinu i svilu obrišite kuhinjskom krpom. Klipove
kuhajte u puno posoljene vode otprilike četiri minute. Gotov kukuruz izvadite iz vode, ocijedite i
poslužite s maslacem, solju i paprom.
Možete ga poslužiti i s
maslacem, solju, kriškama limete i zdrobljenim suhim ljutim papričicama ili s
maslacem spravljenim od rastopljenog maslaca, nasjeckanog peršina i čubra te
mladoga luka narezanog na tanke ploške. (Suhe ljute papričice pripremite tako
da im najprije izvadite sjemenke i žilice, a potom zdrobite u prah u mužaru ili
mlincu za začine.)
Ordinacija.hr