Kupine - bobice koje štite od mnogih bolesti, a pomažu i kod nesanice - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kupine – bobice koje štite od mnogih bolesti, a pomažu i kod nesanice

Shutterstock

U usporedbi s drugim voćem kupine sadrže visoku količinu vlakana: jedna šalica ima 7 grama vlakana (preporučena dnevna količina se kreće od 25 do 35 grama).

Konzumirajući kupine svojem ćete organizmu napraviti veliku uslugu. Naime, kupine su pravo supervoće jer sadrže antioksidanse, vitamine, minerale, vlakana i brojne druge hranjive tvari. Kupine su bogate i vitaminom C, a sadrže i ponešto željeza, kalcija i vitamina A. 

Jeste li znali ovih 9 stvari o kukuruzu?

Prevencija bolesti

Ove ukusne bobice obiluju polifenolima koji pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti pa čak i karcinoma. 

Kupinovo vino daleko je poznato kao borac na prvoj liniji protiv anemije. A možete mu pridodati još jednu zdravstvenu dobrobit: s njim možete držati razinu šećera u krvi pod kontrolom.

Istraživači Sveučilišta u Illinoisu su ustanovili kako sastojak borovnica, ali i kupina može inhibirati da enzima koja su uključena u apsorpciju ugljikohidrata. Točnije, kombinacija vina kupina i borovnica inhibirala je enzime alfa-amilazu i alfa-glukosidazu gotovo jednakom učinkovitošću kao i antidijabetici.

Lubenica je najukusnija ljetna poslastica… Evo kako je poslužiti na zanimljiv način

Mješavina ovih dviju vrsta voća sadrži izuzetno veliku količinu antioksidansa, polifenola i antocijanina koji smanjuju upale u tijelu te na taj način smanjuju rizik od mnogih kroničnih bolesti, uključujući rak, metaboličke i krvožilne bolesti. 

Čaj od lišća kupine

Osim ploda kupine, koji se koristi za pravljenje sokova, džemova, vina, te u kolačima i raznim slasticama, i lišće kupine može se iskoristiti za razne čajeve. Čaj djeluje na snižavanje krvnog tlaka, a pomaže i kod paradentoze.

Zlatna kombinacija marelica i šljiva – fantastičan recept za jačanje imuniteta

Poput ostalog tamno obojenog voća, kao što su borovnice i grožđe, kupine sadrže bioflavonoide, koji djeluju kao jaki antioksidansi i sprečavaju stvaranje slobodnih radikala. Povećavaju apsorpciju vitamina C te pomažu očuvanju kolagena.

Poznavatelji ljekovitih svojstava kupina tvrde kako se u proljeće i jesen skuplja njihov korijen, mladi listovi i izdanci u proljeće, cvjetovi za vrijeme cvatnje, a bobice u zelenoj ili zreloj fazi.

Plodovi kupine djeluju umirujuće na nervozne osobe koje pate od nesanice.

5 razloga zašto piti sok od kiselih krastavaca

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo