Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ludi za gljivama

Odavno cijenjene u Japanu zbog sposobnosti da smanjuju tumor, shiitake gljive su privukle svjetsku pažnju zbog sastojaka koji pogoduju bori protiv raka.

Za početak, budimo precizni. Polisaharid lentinan je taj “magični” sastojak za kojeg se vjeruje da sprječava rast tumora. Pri konzumiranju shiitake gljiva, imunološki sustav okuplja cijelu vojsku stanica koje se bore protiv infekcija. Potvrđuju to i istraživanja. Kod oboljelih je osoba konzumiranje lentinana iz osušenih gljiva u prahu spriječilo rast tumora za 70 posto. Po dobrom starom običaju, znanstvenici iznova otkrivaju ono što su prirodni iscjelitelji znali stoljećima. Naime, gljive ne samo da su važni izvori hranjivih tvari, već i stimuliraju imunološki sustav. Istraživači tvrde da gljive mogu pomoći u borbi protiv raka, visokog kolesterola, a možda čak i AIDS-a.

shiitake gljive 2A da probate i maitake?
Osim shiitake gljiva, maštu istraživača već odavno golicaju i maitake, poznatije pod nazivima šumska kokoš ili jelenovo uho. Jednako kao i shiitake, maitake gljive imaju stoljetan ugled jer pomažu u liječenju osoba s rakom. Aktivni polisaharid u maitake gljivama, nazvan beta glukan pokazao je visoku učinkovitost kod smanjivanja tumora laboratorijskih životinja. On je također sposoban spriječiti HIV da uništava krucijalne bijele krvne stanice imunološkog sustava.

Ako se razina vašeg kolesterola mota oko opasnog područja trebali biste razmisliti o tome da gljive postanu redoviti prilog u vašoj ishrani. Kako biste iskoristili optimalnu ljekovitost gljiva, isprobajte i ostale vrste poput enoki gljiva, velikog žbunca, judinog uha, bukovača te kombuche.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo