Hrana i recepti

Hrana i recepti

Magnezij je jednako važan za čvrste kosti kao i kalcij

Kada govorimo o prehrani najboljoj za jake i čvrste kosti, obično spominjemo mlijeko, no sada je vrijeme da mliječni proizvodi tron prepuste orašastim plodovima i tamnoj čokoladi.

Roditeljima se savjetuje da osiguraju dovoljnu količinu mlijeka i sličnih namirnica bogatih kalcijem u prehrani svoga djeteta kako bi ono imalo jake i čvrste kosti, no sada je najnovije američko istraživanje pokazalo kako bi, uz mliječne proizvode, prednost trebali dati i bundevinim sjemenkama, tamnoj čokoladi, lososu i bademima. Ovim je namirnicama zajednička jedna stvar: nutrijent magnezij koji ima veliku ulogu u izgradnji kostiju.

“Mnogo je nutrijenata ključno za zdrave dječje kosti, a jedan od njih je magnezij. Kalcij je bitan, ali nije bitniji od magnezija, osim u slučajevima djece i mladih koji konzumiraju malo kalcija”, tvrdi Steve Abrams, profesor pedijatrije Medicinskog fakulteta Baylor iz Houstona, voditelj studije.

Njegov je tim proučavao 63 zdrava mališana stara između četiri i osam godina koji nisu uzimali nikakve dodatke prehrani s vitaminima. Za vrijeme studije su vođeni njihovi dnevnici obroka, a svi su maleni ispitanici hospitalizirani preko noći dva puta kako bi se izmjerile njihove razine kalcija i magnezija.

Točno je izračunata količina kalcija i magnezija koje su unosili, jednako kao i mineralni sadržaj i gustoća njihovih kostiju. Rezultati su pokazali kako je količina konzumiranog i apsorbiranog magnezija točno povezana s gustoćom kostiju mališana, no unos kalcija nije bio povezan s ukupnim mineralnim sadržajem kostiju ili gustoćom kostiju.

“Smatramo da je važno za djecu da imaju uravnoteženu, zdravu prehranu s dobrim izvorima minerala, uključujući i kalcij i magnezij”, zaključio je čelnik istraživanja Abrams.

Magnezijem su bogate sjemenke bundeve, zob, mahunarke, tamna čokolada, bademi, indijski oraščići, jogurt, banane i zeleno lisnato povrće.

Sve zdravstvene dobrobiti magnezija

Magnezij je životno važan mineral: povećani unos magnezija može
pomoći u obrani protiv gubitka pamćenja povezanog sa starom dobi,
štiti od moždanog udara,
pomaže protiv stresa i migrene, štiti srce, olakšava probleme vezane uz astmu i
razne alergije, čini vas fizički spremnijim, sprečava prehlade i smanjuje
štetnost pušenja. Prilično velike stvari za jedan tako maleni mineral, zar ne?

… i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od vas! 🙂

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo