Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali da konzumacija mahunarki i smeđe riže može smanjiti rizik od kancerogenih polipa debelog crijeva.
Stručnjaci savjetuju konzumaciju mahunarki najmanje tri puta tjedno, a smeđe riže jednom tjedno. Na taj se način smanjuje rizik od kancerogenih polipa debelog crijeva za 33, odnosno 40 posto, čime se u velikoj mjeri smanjuje rizik za rak debelog crijeva.
Rezultati su također pokazali da je konzumacija kuhanog zelenog povrća jednom dnevno ili češće, povezana s 24
posto smanjenim rizikom od
polipa debelog crijeva. U zdravu kategoriju namirnica se ubraja i sušeno voće.
“Mahunarke, sušeno voće i smeđa riža skrivaju visoki sadržaj vlakana koji negativno djeluju na potencijalne kancirogene tvari. Osim toga, povrće iz porodice kupusnjača, poput brokule, sadrži detoksikacije spojeve koje poboljšaju njihovu zaštitnu funkciju”, pojašnjava autorica istraživanja dr. Yessenia Tantamango.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Nutrition and Cancer.
K. R.