Mali savjeti uz koje ćete izbjeći trovanje hranom

Zdrava hrana, povrce

U vrijeme visokih ljetnih temperatura zalogaj hamburgera ili umak koji je dugo bio otvoren mogu biti opasni za vaše zdravlje. Trovanje hranom sa sobom donosi simptome poput mučnine, povraćanja i dijareje i nije ugodno iskustvo.

Evo kako možete zaštititi sebe i hranu i minimizirati rizik od trovanja!  

Dobro operite ruke

Prije nego što krenete obrađivati hranu, dobro operite ruke toplom vodom i sapunom i pobrinite se da su daske za rezanje, cjedila i noževi koje namjeravate koristiti čisti.

Očistite povrće i voće

Nježno povrće poput malina i grožđa oprezno, ali temeljito operite u cjedilu, a povrće i voće čvršće teksture istrljajte rukama ispod mlaza tekuće vode. Četkom za čišćenje povrća istrljajte korijenje povrća te ogulite i vanjske listove lisnatog povrća poput špinata i salate.

Mislite unaprijed

Sprječavanje trovanja hranom počinje već u trgovini – jednom kada izvadite meso iz hladnjaka i stavite ga u kolica, razmnožavanje baterija počinje. Stoga kupite meso posljednje i maknite ga s direktnog sunca dok se vozite kući. Također, po povratku, meso odmah stavite u hladnjak kako se mikroorganizmi ne bi dalje razmnožavali.

Oprezno narežite hranu

Čak se i voće i povrće s nejestivom korom (primjerice dinja) treba dobro oprati prije rezanja, jer kora može sadržavati bakterije koje se prenose na nož kada režete namirnicu.

Čuvajte na hladnome

Čak i male količine bakterija na narezanim namirnicama se mogu umnožiti do opasnih razina ako se hrana ostavi na sobnoj temperaturi. Stoga narezano povrće i voće odložite u hladnjak. S obzirom da je opasnost od trovanja hranom veća u proljeće i ljetno, kada idete na piknik i slične izlete sa sobom ponesite prijenosni hladnjak. I nemojte jesti hranu koja je dulje od dva sata stajala na otvorenome.  

Nemojte jesti za radnim stolom

Studije su pokazale kako prosječan radni odnosno uredski stol sadrži 100 puta više bakterija nego kuhinjski stol i 400 puta više nego zahodska daska. Kuhinju i WC, očito, čistimo češće nego radno mjesto – istraživanja su pokazala kako tek 36 posto zaposlenika čisti radni prostor svaki tjedna.

 

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!