Zdravlje

Zdravlje

Ženska torbica sadrži više bakterija od zahodske daske

Ženske torbice pravo su leglo bakterija! Od svih predmeta koji se u njima nalaze, kreme za ruke su najopasnije jer na sebi sadrže više bakterija od prosječne zahodske daske.

Dame, što se sve nalazi u vašoj torbi? Sigurno novčanik, ključevi, mobitel, balzam za usne, maramice, krema za ruke, komadi šminke za “popravljene”, žvakaće gume i milijun drugih sitnica bez kojih jednostavno ne možete… Svi ovi predmeti, uključujući i samu torbicu, pravo su leglo opasnih bakterija!

Naime, najnovije britansko istraživanje pokazalo je kako kožne torbice kriju najviše bakterija zato jer je njihova spužvasta površina idealna okolina za razmnožavanje bakterija. Od svog obaveznog “blaga” koje krije vaša torba, daleko je najprljaviji predmet krema za ruke koja “njeguje” više bakterija od prosječne zahodske školjke. Također, ručke ukupno 20 posto ispitanih torbica na sebi imaju dovoljno bakterija da bi se klasificirale kao opasne za zdravlje.

“Torbe su u doticaju s našim rukama i mnogim površinama, stoga je rizik prijenosa mnogih bacila na njih izrazito visok, pogotovo jer se torbice rijetko čiste. Jednom kad se bakterije nađu na torbi, vrlo se lako mogu prenijeti na druge površine putem ruku”, objasnio je Peter Barratt, tehnički menadžer Initial Washroom Hygiene, tvrtke koja nudi usluge čišćenja ureda u Velikoj Britaniji.

Ako si želite osigurati zdravlje, redovito perite ruke i koristite dezinfekcijske maramice – na svojim rukama, ali i na torbi i predmetima koje u njoj čuvate.

Prethoda su istraživanja pokazala kako prosječni ured sadrži 400 puta više
bakterija od zahodske daske, a tipkovnice kriju četiri puta više bakterija od
zahoda
.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo