Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mandarina – idealna poslastica s malo kalorija i puno vitamina

Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Mandarine su omiljeno voće zbog prekrasnog mirisa i izuzetnog okusa, a mnogi s nestrpljenjem očekuju i prve mandarine koje trenutno vladaju tržnicama i dućanima.

Ove zimzelene biljke mogu narasti i do 3 metra visine, sa prekrasnim širokim listovima. Najbolje uspijevaju u toplim krajevima jer su osjetljive na hladnoću. U našim krajevima mandarine najbolje uspijevaju u dolini Neretve gdje se uzgajaju vrlo kvalitetne sorte.

Mandarine – prava riznica vitamina C

Jedna mandarina težine oko 110 grama sadrži oko 32 miligrama vitamina C što je pola preporučene dnevne količine, a velik broj istraživanja je pokazao vezu između povećanog uzimanja vitamina C i smanjene pojave nekolikih vrsta raka. Uz to su bogate i vitaminom A te folnom kiselinom.

Vitamin C igra važnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u našem tijelu. Kolagen i elastin su bjelančevine koji tvore našu kožu, mišiće i ostala vezivna tkiva. Poznato nam je da ovaj vitamin slovi kao jak antioksidant koji štiti od “napada” raznih bolesti.

Jedna srednja mandarina sadrži 50 kalorija, što je čini idealnom namirnicom za dijetu. Dodajmo kako se sastoji od 85 posto vode, koju tijelo koristi da bi se očistilo od toksina i potaklo metabolizam. Mandarine su iznimno zdravi međuobrok, jer oskudijevaju kalorijama, mastima, kolesterolom i natrijem.

Savjet: Mandarine jedite zajedno s bijelom korom. Iako je voće samo po sebi bogato flavonoidima, njihova se najveća koncentracija nalazi u bijeloj kori s unutrašnje strane kore. Najčešće ju bacamo jer ima gorki okus, a nismo ni svjesni koliko nam ona znači za zdravlje!

U galeriji pogledajte prekrasne fotografije prvih mandarina!

Danas pripremite tart s mandarinama!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo