Hrana i recepti

Hrana i recepti

Masna hrana može izazivati moždani udar?

Salo oko struka i bokova nije najgore što vam se može dogoditi ako se svakodnevno “davite” u nezdravoj hrani. Naime, namirnice bogate masnoćama, pogotovo onima iz kolačića i peciva, može značajno povisiti rizik od srčanog udara kod žena starijih od 50.

kVeć nam je odavno poznato da prehrana bogata masnoćama, pogotovo onima s prefiksom “trans”, loše za srce i struk. Međutim, novo je istraživanje jasno pokazalo da hrana bogata masnoćama podiže rizik za moždani udar i to gotovo za 50 posto! Posebno su ugrožene žene starije od 50. godina.

“Riječ je o ogromnom porastu koji se potencijalno može se izbjeći. Što je loše za srce loše je i za mozak”, izjavio je dr. Emil Matarese.

Žene su, prije menopauze, tradicionalno imale manji rizik od moždanog udara nego muškarci iste dobi. Međutim, s vremenom se to promijenilo jer se žene danas borbe s debljinom i drugim zdravstvenim problemima.

“Savjetujem ženama da pažljivo čitaju deklaracije s proizvoda koje kupuju, jer su mnoge masnoće dobro “zamaskirane”. To je jednostavan način kojim sve žene, pogotovo one u postmenopauzi mogu poboljšati svoje zdravlje. Čitanje deklaracija i izbjegavanje pržene hrane su prvi koraci koji će vam pomoći u izbjegavanju moždanog udara”, zaključio je Matarese.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo