Hrana i recepti

Hrana i recepti

Matija Nikolić: Ljubav prema hrani i kuhanju me obuzela u potpunosti!

Ako netko strasno voli hranu i kuhanje, onda je to Matija Nikolić. Riječ je o finalistu prošlogodišnjeg kuharskog reality showa MasterChef. Ako želite isprobati njegove kreacije, predlažemo da posjetite restoran Kapolska klet u kojem Matija kao šef kuhinje svakodnevno priprema vrhunske delicije.

kAko pak želite kušati jela iz različitih dijelova Hrvatske, predlažemo da se do kraja mjeseca pridružite manifestaciji Mjesec hrvatske kuhinje. Svakog vikenda tijekom mjeseca ožujka gosti restorana
Kaptolska klet mogu uživati u jelima specifičnima za određenu regiju.

Ovo kulinarsko proputovanje kroz tradicionalne okuse domaćih jela osmislio je upravo naš sugovornik – Matija Nikolić.

Kako se rodila ideja o organizaciji Mjeseca hrvatske kuhinje?

Sama ideja o organiziranju Mjeseca hrvatske kuhinje nalazila se u mojoj glavi već duže vrijeme, jer odavno proučavam stare kuharice koje sam naslijedio od svoje bake. Ta jela kuham te ih pokušavam malo modernizirati i sljubiti s tehnikama kuhanja modernijeg doba. Tako sam prvenstveno i sastavio meni koji svakodnevno poslužujemo u restoranu Kaptolska klet. Budući da sam se i nakon MasterChefa nastavio družiti s kolegama, nerijetko se dogodi da uz čašu vina raspravljamo o hrani i receptima.

kTako sam došao na ideju da ih ugostim u svojoj kuhinji tj. da im na jedan vikend predam kuhaču šefa kuhinje kako bi svi gosti restorana mogli uživati i u njihovim idejama i izvrsnim receptima modernizirane tradicionalne hrvatske kuhinje.

Koja je hrana (iz koje regije) najmilija vašim gostima?

Hm…ukusi su različiti. Nekako mi se čini da prevladava zagrebačka hrana s elementima zagorske kuhinje, ali mislim da je to zbog pozicije restorana Kaptolska Klet koja potiče goste da naruče nešto iz ove regije. Iako, moram priznati da ni ostale regije ne zaostaju i da su sve podjednako zastupljene.

Volite li više stvarati tradicionalna jela ili ipak preferirate moderne kreacije?

Volim okuse domaće bakine kuhinje i tradicionalne namirnice, ali kako strastveno volim kuhati i igrati se s okusima uvijek sva ta jela koja pripremam imaju elemente modernog kuhanja i same prezentacije. Ja bih to više nazvao spojem tradicionalnog i modernog.

Iako je kreativan, posao šefa kuhinje nije nimalo jednostavan. S kakvim se sve izazovima susrećete?

jPosao šefa kuhinje je jako kreativan. Sva ta strast i kreativnost koju kuhar ima u sebi može se izraziti na tanjuru, pa tako nakon što sve skuhate i poslužite slijedi i onaj manje zanimljiv dio posla šefa kuhinje… jer dobar šef kuhinje mora biti i više od kuhara. Treba voditi kalkulaciju nabave i potrošnje, brinuti o higijeni kuhinje, odraditi sastanke s dobavljačima, nabavljati robu i obaviti još puno popratnih stvari. Sam radni dan traje i po 14 sati… ali sve to zaboravite kad uđete u kuhinju i uhvatite se kuhanja… jednostavno uživancija! Ta strast i ljubav prema hrani i kuhanju vas obuzme u potpunosti!

Ostvarili ste veliki uspjeh u kulinarskom showu. Je li Vas to iskustvo obogatilo?

Da apsolutno! Moj uspjeh u showu me i potaknuo da se zauvijek odreknem svoje profesije i uđem u kuhinju.

Tamo smo naučili puno toga, imali smo izvrsne mentore i super smo se družili, međusobno istražujući nove okuse i proširujući kuharske horizonte.

Za kraj nas zanima koja je Vaša omiljena gastronomska regija Lijepe naše?

Moram priznati da volim sve što se vrti oko zagorsko-zagrebačke kuhinje. Odrastao sam na toj hrani pa mi je nekako prirasla srcu…

 

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo