Mediteranska prehrana koja obiluje omega-3 masnim kiselinama može pomoći u očuvanju dobrog pamćenja i sposobnosti razmišljanja. Osobe koje su se pridržavale ovog načina prehrane imale su 19 posto manji rizik od slabljenja mentalnih funkcija, pokazali su rezultati novog istraživanja.
Mediteranska prehrana koja uključuje manji
unos crvenog mesa i mliječnih proizvoda te više omega-3 masnih kiselina može
pomoći u očuvanju pamćenja i sposobnosti razmišljanja, tvrdi novo istraživanje.
Američki su stručnjaci proučavali prehrambene
navike 17,478 osoba, starih oko 64 godine. Ispitanici su rješavali testove
koji su mjerili njihovu mentalnu sposobnost tijekom četiri godine.
Tijekom trajanja istraživanja, kod sedam
posto ispitanika primijećen je gubitak pamćenja i slabljenje sposobnosti
razmišljanja. Istraživanje je pokazalo kako su one osobe koje su slijedile
načela mediteranske prehrane imali 19 posto manji rizik od propadanja mentalnih funkcija.
Ključni element mediteranske prehrane su
omega-3 masne kiseline koje se nalaze u masnoj ribi, lanenim sjemenkama i
orasima te povoljno djeluju na zdravlje mozga i živčanog sustava. Ova prehrana
uključuje i puno svježeg voća i povrća i malo zasićenih masnoća.
“S obzirom da ne postoji 100 posto učinkovit program liječenja demencije, aktivnosti na koje
možete utjecati, poput prehrane,
su jako važne”, izjavio je voditelj istraživanja, doktor Georgios
Tsivgoulis, sa sveučilišta Alabama.
“Prehrana je važan čimbenik koji možemo
mijenjati i kontrolirati, a pomaže u očuvanju kognitivnih funkcija kasnije u životu. Ipak, to
je samo jedan od nekoliko važnih aktivnosti koje mogu igrati ključnu
ulogu u našem mentalnom funkcioniranju.
Prehrana, izbjegavanje pretilosti i cigareta
te uzimanje lijekova za stanja poput dijabetesa i visokog krvnog tlaka su
također važni”, dodaje
Tsivgoulis.
Rezultati istraživanja objavljeni su u
posljednjem izdanju časopisa Neurology. I druge su studije potvrdile kako mediteranska prehrana utječe na niži rizik od srčanog i moždanog udara te smanjuje stopu smrtnosti za čak tri puta kod osoba koje su pod povećanim rizikom od srčanih
bolesti.