Švedski su istraživači ustanovili kako mliječne namirnice mogu pomoći zdravlju srca tako što snizuju rizik srčanog udara.
Mliječni proizvodi su
prethodno povezni s većim rizikom razvijanja srčanih oboljenja zbog zasićenih
masnoća koje sadrže, ali sada su se pojavili dokazi koji upućuju suprotno. Skupina švedskih
znanstvenika se koncentrirala na ovu povezanost tako što su analizirali podatke
444 pacijenta koji su preživjeli srčani udar, te preko 550 ispitanika kontrolne
skupine.
Znanstvenici su
koristili razinu pentadekanonse i heptadekaonske kiseline kao biomarkere za
procjenu točne količine konzumirane mliječne masti. Te su podatke usporedili sa stopom
srčanih udara, a izglede za srčani udar su dublje analizirali koristeći
“uvjetovanu logističku regresiju”.
Istraživači su
izjavili u časopisu American Journal of Clinical Nutrition kako su biomarkeri mliječne masnoće povezani
s nižim rizikom prvog srčanog udara kod ispitanika.
Ispitanici koji su konzumirali najviše mliječnih proizvoda najviše su
uspjeli sniziti svoj rizik srčanog udara, a poveznica se pokazala jačom kada su
u pitanju bile žene – one su smanjile svoj rizik za 26 posto, dok su mliječni
proizvodi muškarcima osigurali devet posto manje izglede srčanog udara.
Prije nego li
se bacite na konzumiranje sira, mlijeka i jogurta, stručnjaci savjetuju kako
biste trebali paziti na vrstu mliječnih proizvoda, jer nisu svi jednako zdravi.
Mliječni su proizvodi bogati izvor zasićenih masti, glavnog uzroka visoke
razine kolesterola koji je povezan sa srčanim bolestima.
Mliječni
proizvodi sadrže mnoge moguće dobrobitne sastavnice, kao što su kalcij, vitamin
D i kalij, a ujedno povisuju razinu dobrog kolesterola HDL-a, objasnila je Eva
Warensjo, voditeljica studije.
Prema uputama
Američke udruge za srce, ukupni unos masnoće bi trebao biti ograničen na između
25 i 35 posto ukupnog dnevnog unosa kalorija.
K. Horvat