Ako vaš mališan jede jogurt najmanje četiri puta tjedno, smanjuje svoje izglede karijesa za čak 22 posto, pokazalo je japansko istraživanje.
Stručnjaci sveučilišta u gradovima Fukoka i Tokyo koncentrirali su se na
utjecaj ovog, ali i drugih mliječnih proizvoda na zdravlje zubi djece. U
studiju su uključili preko 2.000 trogodišnjaka čiji su zubi pregledani, a
njihovi su roditelji odgovorili na pitanja o prehrambenim navikama svojih
najmlađih.
Dok se maslac, sir i mlijeko nisu pokazali pretjerano korisnima u zaštiti od
karijesa, konzumacija većih količina jogurta se preporučuje za zdrave dječje zubiće.
Prema jednoj teoriji, jogurt sadrži proteine koji se lijepe za površinu zuba
i štite ih od učinka štetnih kiselina ih hrane koje mogu oštetiti caklinu i na
taj način omogućiti stvaranje karijesa. Ovi proteini sprječavaju razgradnju
kalcija i fosfata koji tvore caklinu zuba.
Japanski stručnjaci, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of
Dentistry, nastavili su na tragu zaključka australskih istraživača koji su
izvađene zube izložili jogurtu i ustanovili kako ih on štiti od karijesa.
Jogurt se dobiva iz mlijeka kojem se dodaju dvije “dobre” mliječne
bakterije: Lactobacillus bulgaricus i Streptococus termophilus. Tijekom rasta,
te mliječne bakterije djelomično razgrađuju molekule bjelančevina i mliječne
masti, a to dijeljenje molekula ubrzava proces pretvaranja mlijeka u jogurt.
Osobe koje često konzumiraju jogurt u manjoj mjeri razviju infekciju
Candidom albicans. To se posebno odnosi na žene koje dnevno pojedu najmanje
dvije čaše jogurta. Istraživanja su također pokazala kako jogurt sprječava
razvoj tumora dojke i crijeva.
K. Horvat