Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mitovi i zablude o jogurtu

Jogurt je zdrav! Nutricionisti jednoglasno potvrđuju njegovu hranjivu vrijednost koja je poznata još od davnina.

Njegov osnovni sastojak – mlijeko, bogato je hranjivim vrijednostima koje se povećavaju procesima do kojih dolazi tijekom fermentacije koju uzrokuju bakterije mlijeka.

Tvrdnja: Zdravo je često jesti jogurt – Točno!
Kod osoba koje često konzumiraju jogurt uočena je manja učestalost infekcije Candidom albicans. To se posebno odnosi na žene koje dnevno pojedu najmanje dvije čaše jogurta. Pokazalo se da jogurt pozitivno djeluje i u sprečavanju razvoja tumora grudi i crijeva.

Jogurt 2Tvrdnja: Ako ne podnosite laktozu, zaboravite jogurt – Netočno!
Osobe koje teško probavljaju mlijeko, imaju problem s probavljanjem mliječnog šećera. Ako ga organizam slabo prihvaća dolazi do fermentacije laktoze u crijevu. Česta posljedica ovog procesa je proljev. U procesu pretvaranja mlijeka u jogurt, mliječni fermenti koriste upravo laktozu kao izvor energije i pretvaraju je u mliječnu kiselinu. Stoga je u trenutku kada jedemo jogurt, laktoza već eliminirana. Zbog toga jogurt ne izaziva crijevne smetnje.

Tvrdnja: Lako je probavljiv – Točno!
Jogurt se dobiva iz mlijeka kojem se dodaju dvije mliječne bakterije: Lactobacillus bulgaricus i Streptococus termophilus. Tijekom rasta, te mliječne bakterije djelomično razgrađuju molekule bjelančevina i mliječne masti. To dijeljenje molekula ubrzava proces pretvaranja mlijeka u jogurt.

Tvrdnja: Svi jogurti imaju jednak rok trajanja – Netočno!
Trajnost jogurta ovisi o proizvođaču. On varira od 10 do 40 dana. Kako prolazi vrijeme od dana njegove proizvodnje, jogurt postupno gubi svoje vrijednosti. Stoga je važno kupovati uvijek svježe proizvode i ne čuvati ih dugo u hladioniku.

kTvrdnja: Bolje je jesti “light” jogurt – Netočno!
Razlika između punomasnog-neobranog i obranog jogurta je u količini masnoće i kaloričnoj vrijednosti. “Light” jogurt se preporuča samo ako vas muče prekomjerne masnoće u krvi ili prekomjerna debljina. Ako već morate smanjiti unos kalorija, bolje je to učiniti izbacivanjem kolača ili sireva. Masni dio jogurta sadrži brojne vitamine, među njima i vitamin D koji ima važnu ulogu u vezivanju kalcija u organizmu i očuvanju njegovih nakupina u kostima. Zbog toga je bolje, barem za djecu, trudnice, dojilje i starije osobe, dati prednost punomasnom jogurtu.

Tvrdnja: Obrani jogurt je kaloričniji od neobranog – Točno!
Deset dekagrama bijelog, neobranog jogurta, bez ikakvih dodataka, sadrži oko 60 kcal.
Obrani jogurt ima oko 35 kcal. Ako obranom jogurtu dodamo šećer ili voće, kalorična vrijednost raste do 80. Neobrani, zašećereni jogurt s dodatkom, jogurt je najveće energetske vrijednosti koja dostiže čak 120 kcal.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo