Hrana i recepti

Hrana i recepti

Možete li prepoznati egzotično voće na slici?

U Hrvatskoj se danas uzgaja više od 200 vrsta egzotičnoga voća.

Egzotično voće uglavnom potječe s područja Azije, odnosno Kine, Japana, Indije i Indonezije te iz Afrike i Južne Amerike. Danas postoji i uzgoj istih u Hrvatskoj uz kontrolirane uvjete budući da je su za dobar plod važni klimatski uvjeti i zemlja. Također, u brojnim trgovinama možete naći razne vrste ovoga voća po pristupačnim cijenama, a svako od njih osim dobroga okusa ima i posebna ljekovita svojstva.

Carambola ili Star fruit 

Porijeklom je iz Indonezije, Indije i Šri Lanke. Koža je zelena do žućkasta i jestiva. Plod je žut, proziran sa jednom crnom jestivom sjemenkom. Okus voća je svjež, sočan i osvježavajući. Bogato je ugljikohidratima, vlaknima, vitaminom C i vodom, a jede se uglavnom svježa.

Papaya 

Kristofer Kolumbo papaju je nazvao “hranom anđela”, a uzgaja se najviše u Južnoj Americi, Indiji i južnoj Africi. Kora zrelog ploda je žute ili narančaste boje, sa smeđim mrljama. Naziva se još i tropska dinja jer okusom podsjeća na dinju. Bogata antioksidansima u obliku karotena, flavonoida i vitamina C i B, magnezijem i dobrim vlaknima. Ovi nutrijenti pomažu u održavanju srčanoga zdravlja te su dobri u prevenciji razvoja karcinoma debeloga crijeva. Papaja ima pozitivan utjecaj na probavu, olašava zubobolju te ojačava imunološki sustava.

Liči

Ovo je omiljeno voće u Kini gdje se uzgaja preko 4000 godina dok na Tajlandu postoje festivali posvećeni ovom voću. Najbolje je kada se liči jede svjež, a ne iz konzerve ili sušen, jer tada gubi dragocjeno željezo i vitamin C.

Ove biljke imaju sposobnost jačanja imuniteta, borba protiv karcinoma, poboljšanje probave, jačanje kostiju, snižavanja povišenoga tlaka te zaštita kože. Također sadrže vitamin B6 i C te folate, bakar, kalij, fosfor, magnezij i mangan.

No, zbog visokog udjela šećera, liči se ne preporučuje dijabetičarima i osobama koje paze na unos šećera.

Kumkvat 

Kumkvat se još naziva i “zlatna naranča” jer je jednake boje, a sličnog izgleda. Zemlja porijekla mu je Kina, ali danas se uzgaja i u Brazilu, Španjolskoj, Argentini, Kaliforniji i južnoj Africi.

Kumkvat sadrži vitamine A i C te minerala kalij, kalcij, zdrave masti i dijetalna vlakna.

Ova biljka jača imunitet, regulira probavni sustav, smanjuje rizik od razvoja dijabetesa, smanjuje razina kolesterola, poboljšava zdravlja kože, kose, noktiju i očiju

Avokado 

Avokado se stoljećima uzgaja na prostorima Južne Amerike, a danas se najviše uzgaja u Kaliforniji. Ovo voće u sebi sadrži vitamine A, B, C, E i željezo te smanjuje nivo kolesterola u krvi. Poznata je njegova široka upotreba u kozmetici.

Physalis ili peruanska jagoda 

Poznata je kao “Inka voće” sadrži vitamine A , C , B1 , B2 , B6 , B12 te fosfor i proteine. Vrlo je ljekovita i koristi se za liječenje apscesa, protiv kašlja, groznice i upale pluća te dermatitisa. Tradicionalno plodovi se koriste za liječenje raznih bolesti,uključujući bolest bubrega,žutice i groznice.

Japanska jabuka ili kaki 

Ova biljka potječe iz Japana. Ispod opne ploda krije se mekano meso puno vitamina C. Najbolji je onaj plod koji je pod rukom mekan.

Pitaja ili zmajsko voće

Pitaja je porijeklom iz Meksika, ali se uzgaja i u Južnoj Americi.

Naziva se još i “zmajsko voće” jer prema legendi tko ju je pojeo dobio je dovoljno energije kao i snažan zmaj.

Papaja sadrži vitamine iz B skupine, vitamin C, vlakna, proteine, kalcij i fosfor te je zato dobra za probavu i metabolizam, zdravlje očiju, zubi i izgleda kože, ali za poboljšanje gubitka apetita i jačanje imunološkoga sustava.

Zašto ne biste probali?

Wasabi – ukusan i zdrav japanski hren

Foto: Shutterstock

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo