Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mračna strana energetskih pića

Energetska pića postala su fenomen modernog doba. Svakodnevno ih se diljem svijeta konzumira desetke milijuna. Što je tako loše u povećanju energije i budnosti, posebice ako se radi o piću reklamiranom kao biljnom pripravku s ostalim „prirodnim” sastojcima?

Puno toga lošeg može se nabrojati kad se radi o energetskim pićima, uključujući nezdrave sastojke i potencijalno opasne posljedice na zdravlje.

Neke od učestalijih nuspojava koje nastaju kao posljedica konzumacije energetskih pića uključuju: ubrzan rad srca, povišen tlak, tjeskobu, glavobolju i nepravilan san. Ove godine istraživanje u medicinskom časopisu Pediatrics upozorilo je na štetnost energetskih pića i navelo potencijalne štetne posljedice poput lupanja srca, napada, moždanog udara pa čak i iznenadne smrti. Prošle su godine u SAD-u nadležne institucije počele bilježiti broj predoziranja energetskim pićima i nuspojavama koje ta pića izazivaju. U tri mjeseca zabilježeno je 677 slučajeva, a popis simptoma povezanih s korištenjem energetskih pića uključuje napadaje, halucinacije, ubrzan rad srca, bolove u prsima, povišen tlak, razdražljivost.

Dva najčešća sastojka u energetskim napitcima su šećer i kofein. Ovi sastojci privremeno stimuliraju, ali dugoročno rezultiraju gubitkom energije zbog zamora u radu nadbubrežne žlijezde.

Jedan od brojnih zdravstvenih problema koje uzrokuje rafinirani šećer je i rizik od dijabetesa koji je dosegao epidemijske razmjere u SAD-u. Velike količine šećera mogu preopteretiti gušteraču, organ zadužen za proizvodnju hormona inzulina koji kod unosa šećera pomaže u reguliranju njegove količine. Ukoliko gušterača postane “istrošena” zbog unosa pretjeranih količina šećera, može se razviti dijabetes.

Neka energetska pića sadrže i do sedam puta više kofeina nego šalica kave. Dok se male količine kofeina ne smatraju opasnima, višak kofeina može previše stimulirati središnji živčani sustav, povisiti tlak i ubrzati otkucaje srca.

Kofein stvara ovisnost, a simptomi prilikom odvikavanja uključuju glavobolje i razdražljivost. Kofein također uzrokuje gubitak vitamina B koji je neophodan za normalno stvaranje energije.

Ukoliko se u energetskim pićima ne koristi šećer, onda se dodaju opasni umjetni zaslađivači. Najopasniji među njima najvjerojatnije je aspartam, iako je kao zamjena za šećer u porastu i sukraloza. Sukraloza je klorinirani organski spoj koji pripada skupini spojeva koji sadrže nekoliko tvari za koje se zna da su opasne za biljke i životinje i koje se povezuju s deformacijama kod prenatalnih i postnatalnih stanja. Tijelo ne prepoznaje umjetne zaslađivače poput sukraloze kao hranu, već ih u osnovi procesira kao toksine.

Potencijalno opasni sastojci koji se mogu naći u energetskim napitcima uključuju i:

  • natrijev benzoat – prošlogodišnja studija koju su proveli stručnjaci iz područja molekularne biologije i biotehnologije povezala je uobičajeni konzervans energetskih pića, natrijev benzoat, s oštećenjem stanica i povećanom proizvodnjom slobodnih radikala. Povrh toga, zabrinjavajuća je i činjenica da natrijev benzoat u kombinaciji s vitaminom C potencira nastanak karcinogena benzena
  • fenilalanin – iako je to jedna od esencijalnih aminokiselina, također je i neurotoksin i jedan od tri glavna sastojka potrebna za izgradnju aspartama. Preveliki unos može preopteretiti neurone u mozgu do točke stanične smrti
  • guaranu – guaranin se dobiva iz sjemenki biljke guarane, koje sadrže 3 do 4 puta više kofeina nego zrna kave
  • efedru – efedra se opisuje kao droga koja povisuje brzinu otkucaja srca i krvni tlak već pri niskim dozama, a pri povišenim dozama može uzrokovati moždani udar, napadaj, pa čak i smrt.

Postoje brojni drugi načini za sigurnije postizanje većih zaliha energije u tijelu od korištenja energetskih pića. Dugoročno je to aktivan stil života u kombinaciji s dovoljno sna, izbjegavanjem toksina i stresa, kao i zdrava prehrana bogata nutrijentima

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo