Hrana i recepti

Hrana i recepti

Najzdravija prehrana na svijetu ne može bez ovog tajnog sastojka

Shutterstock

Osim što nema bolje prehrane za zdravlje srca, stručnjaci vjeruju i da smanjuje rizik od stvaranja kancerogenih stanica u organizmu. Mediteranska prehrana nudi vam ono što se u životu rijetko dobiva: senzacionalnog je okusa, a pritom ne može biti zdravija!

I dok su mnoge od prednosti ove prehrane rezultat činjenice da u prvi plan stavlja voće, svježe povrće, mahunarke i niskokalorične izvore proteina ​​kao što su plodovi mora i perad, postoji još jedan razlog zašto je mediteranski način prehrane zdrav.

Tajna savršenog okusa mediteranske prehrane bez soli, kalorija i masti skrivena je u mirisnome bilju i začinima!

Najpopularnije mediteransko bilje i začini

Podsjetnik za one koji bi trebali malo obnoviti znanje zemljopisa: Sredozemlje uključuje Tursku, Egipat i dijelove sjeverozapadne Afrike, zajedno sa Španjolskom, južnom Francuskom, Italijom i Grčkom, a sretnici smo što smo i mi dio Mediterana. Zbog toga, u našoj se kulturi već nalaze temelji ove zdrave prehrane, a ako još niste, vrijeme je da je što bolje upoznate!

Mediteranska prehrana pomaže srčanim bolesnicima

Mnogo je različitih kuhinja na ovom području koje vas mogu nadahnuti! Neke od biljaka i začina i sami koristimo svakodnevno u kuhinji – svi ćemo staviti malo svježeg timijana na pečenje, ružmarin na ribu i svježi bosiljak na pizzu ili u šalšu. Ali, na raspolaganju imate još mnoštvo biljaka koje se koriste u različitim mediteranskim kuhinjama.

Top 10 biljaka mediteranske kuhinje

  1. Bosiljak
  2. Origano
  3. Peršin
  4. Timijan
  5. Ružmarin
  6. Kadulja
  7. Lovorov list
  8. Lavanda
  9. Mažuran
  10. Boražina

Ne zaboravite na mješavine začinskih biljaka poput provansalske mješavine ili začinskog buketića (bouquet garni) koji se koriste u pripremi jela na jugu Francuske.

Među začinima bez kojih su mediteranska jela nezamisliva, ovi su visoko na listi: šafran, paprika, mirisavi ruj, kumin, Za’atar (mješavina miloduha, mirisavog ruja, sezama i soli), papar, komorač i cimet.

Ovo nipošto nije potpuna lista mediteranskih začina, ali za početak je sasvim dovoljno želite li i u svome domu uživati u okusima i mirisima nama toliko bliskih, ali opet po mnogočemu različitih kuhinja.

Mediteranska prehrana najbolja za dijabetičare!

Preobrazite omiljene obiteljske obroke u jednako ukusna, ali zdravija jela

Budete li neke od ovih biljaka i začina imali uvijek nadohvat ruci, lakše ćete se u pripremi jela odreći soli, maslaca i teških umaka. Oni su idealni za pripremu ukusne i brze večere koja će zadovoljiti sve ukuse u obitelji, a pritom ćete jesti zdravo i održati formu.

Većina ovih začina dragocjeni su izvor antioksidanasa i drugih sastojaka koji vas čini zdravima. Sve što trebate činiti jest voditi računa da u kuhinji uvijek miriši zaliha ovih čuvara vašeg zdravlja!

Mediteranska prehrana čuva zdravlje očiju

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo