Naranča je učinkovitiji eliksir zdravlja od jabuke - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Naranča je učinkovitiji eliksir zdravlja od jabuke

Istraživanje predstavljeno na godišnjoj konferenciji American Heart Association u Las Vegasu je potvrdilo da je naranča učinkovitiji „eliksir zdravlja“ od jabuke.

Tako će, prema svemu sudeći, stara engleska poslovica „Jedna jabuka svaki dan – i doktor je suvišan“ pasti u zaborav. Rezultati istraživanja su pokazali da hesperidin, antioksidans prisutan u narančinu soku, poboljšava funkcije krvnih žila i smanjuje rizik od razvoja srčanih i krvožilnih bolesti.

Što znamo o naranči?

NarancaPremda egzotičnog podrijetla (potječe iz Kine), ova se voćka solidno aklimatizirala i u našim krajevima. Njezina topla boja koja kao da zrači sunčevom svjetlošću čini je osobito privlačnom zimi. Kad se govori o narančama, obično se ističe njihovo bogatstvo vitaminima C i A. Ne treba zanemariti njen učinak pročišćavanja krvi i poboljšanja njezine protočnosti, kao ni pozitivan utjecaj na mineralizaciju kostiju. Česta je i ne osobito pozitivna navika uzimati sok od naranče umjesto pojesti čitav plod. Bez obzira što je svježe iscijeđen, na taj se način gube važni elementi poput biljnih vlakana. Za neke je naranča doista teško probavljiva pa ju je preporučljivo zamijeniti grejpom.

Dobra je vijest da jedan dnevni obrok citrusnog voća smanjuje rizik od moždanog udara za 19 posto. Narančina kora pojačava apetit, te pomaže kod nadutosti i grčeva u želucu.

Stoga, ako vas netko upita „kako zdravlje?“ ne zaboravite reći “Zdrava k´o naranča“!

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo