Hrana i recepti

Hrana i recepti

Naučite sve tajne pripreme zdravog i finog domaćeg kruha

Kako zamijesiti domaći kruh i zdrava peciva? Koje brašno možemo koristiti kao zamjenu za bijelo pšenično? Na koji se način može oplemeniti i začiniti “dosadni“ kruh?

Ako vam je bijelog kruha “preko glave” ili ga pak zaobilazite zbog netolerancije na pšenično brašno, na raspolaganju su vam mnoge druge vrste brašna ili ona napravljena od mljevenih sjemenki i orašastih plodova. Kako kruh učiniti primamljivijim, zdravijim i uzbudljivijim otkrit će vam radionica Akademije zdravog kuhanja – priprema zdravog domaćeg kruha i peciva. Akademiju predstavljaju Centar za kulturu prehrane, zdravstveni portal Ordinacija.hr i Večernji list.

Ciklus radionica održava se svakodnevno od 18 do 20 sati u prostorima Centra (Nazorova 18, Zagreb), a prva je na rasporedu 16. veljače.

Na radionicama će naglasak biti na korištenju alternative bijelom brašnu jer je ono rafinirano te sadrži mnogo manje vlakana koja pospješuju našu probavu i čiste tijelo od toksina. Jednako tako, ono brzo podiže razinu šećera u krvi, što dovodi i do brzog spuštanja šećera i pada energije. Rezultat je prejedanje! Nakon kratkog teorijskog dijela, polaznici će zasukati svoje rukave i sami se okušati u pripremi zdravih peciva i kruha.

“Kao alternativu bijelom pšeničnom brašnu preporučamo polubijelo, crno, raženo te brašno cjelovitog zrna. Ta brašna sadrže više proteina od bijelog pšeničnog, više vlakana i bolje djeluju na probavu, a samim time su nutritivno bogatija jer sadrže i više vitamina. No, kada radimo kruh ne moramo se usredotočiti samo na brašna od žitarica: postoje i brašna napravljena od mljevenih sjemenki (lana, suncokretovih sjemenki, heljde…) te raznih orašastih plodova. Ova, kao i brašna bez glutena, posebno su korisna za osobe s intolerancijom na gluten te celijakičarima”, savjetovala je gastro blogerica Anja Bajt, jedna od voditeljica radionice.

Kruh možete učiniti zdravijim dodavanjem sjemenki i orašastih plodova te ulja: “Osim što koristimo razna brašna kao alternativu bijelom pšeničnom, sjemenke i orašasti plodovi dodaju našem kruhu potrebne proteine i masnoće. Maslinovo ulje je također zanimljiv dodatak kruhu – zbog svojih zdravih masnoća čini dobro našem krvožilnom sustavu. Zdrave sastojke dodajemo i upotrebom raznih začina (ružmarina, vlasca, bosiljka, papra, soli, češnjaka, đumbira, kurkume) koji čiste naše tijelo od toksina, pružaju nam vitamine i minerale te se bore protiv bakterija i gljivica. Naravno, i daju kruhu fantastičan miris i okus”, otkrila je psihologica Centra za kulturu prehrane Vanja Varga, koja će vas inspirirati da budete motivirani zdravo kuhati.

Vanja Varga i Anja Bajt

Svoje mjesto na radionici pripreme zdravog domaćeg kruha i peciva možete rezervirati najkasnije dan ranije na e-mail info@kulturaprehrane.hr ili telefone 481 44 66 / 091 481 44 66. Cijena jednog dvosatnog programa je 180 kuna, a za pretplatnike Večernjeg lista 150 kuna. Svaki polaznik dobiva diplomu Akademije i paket kuharica Veljka Barbierija na dar, dok će jedan polaznik dobiti na dar vrijedni kuhinjski aparat Nutribullet!

Iza Centra je već uspješni ciklus radionica detoksikacije, a kroz sve tajne maštovite pripreme zdravog kruha i finih peciva vodit će vas psihologica i health coach Vanja Varga, educirana u području nutricionizma, te Anja Bajt, autorica bloga Sweetheart.

“Spoj zdravlja i kuhanja je dobitna i jedinstvena kombinacija, publika je to prepoznala. Osnovna ideja Akademije zdravog kuhanja je temu zdravlja i temu kuhanja, teorijski i praktično, učiniti dostupnom. Ako vas zanima što trebate jesti ako imate određeno zdravstveno stanje ili se samo želite zdravije hraniti i osjećati bolje – gdje ćete to saznati, naučiti, biti motivirani primijeniti? Ne postoji mjesto koje to osigurava. Možete provesti sate i sate čitajući i istražujući o temi koja vas zanima, ali na kraju ostanete s gomilom podataka i oprečnih savjeta. Osim toga, ako i krenete u praktični dio, često pokušaji i pogreške ne samo da su financijski izdatak, nego i završe neuspjehom što dodatno smanjuje motivaciju za promjenom prehrane. U stvari je primjena vrlo jednostavna i zabavna ako su znanje, praksa i motivacija na okupu. Sa željom da odgovore na ovu potrebu, Večernji list, Ordinacija.hr i Centar za kulturu prehrane, od ova tri čarobna sastojka skuhali su Akademiju zdravog kuhanja”, rekla nam je Vanja Varga.

Akademiju zdravog kuhanja pratite na Facebooku.

Ordinacija.hr
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo