Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ne brinite za zdravlje uz vitamin D!

Vitamin D pravi je izvor zdravlja. Osim što može pomoći oboljelima od psorijaze, štiti od agresivnog raka dojke, melanoma, depresije, dječje anemije, senilne makularne degeneracije oka ili dijabetesa, srčanih bolesti i upala, koristan je i za muško reproduktivno zdravlje.

Odrasle osobe koje muči manjak sunčevog vitamina mogu patiti od loše mineralne gustoće kostiju, a također su sklonije depresivnim simptomima. Stanite ovim tegobama na kraj!

Vitamin D se u tijelu može sintetizirati u koži pod utjecajem ultraljubičastih zraka iz provitamina – dovoljno je 15 minuta provesti na suncu bez zaštitnog faktora i na taj način možete sintetizirati 90 posto potrebe tijela za ovim vitamino. Ostatak možete unijeti putem prehrane.

Ako vitamin D imate namjeru uzimati kroz dodatke prehrani, znajte da se preporučena dnevna količina kreće između 200 i 600 internacionalnih jedinica (IJ). Budući da se potrebe razlikuju od organizma do organizma, savjet liječnika neće štetiti.

Losos

Ova je riba daleko poznata po visokom udjelu masti, ali onih zdravi, a ujedno je i bogat izvor vitamina D. Jedna porcija lososa može osigurati dnevne potrebe tijela, a dobre zamjene su tuna, skuša i som, koji su također krcati sunčevim vitaminom.

Mlijeko

Osim što je bogato kalcijem, mlijeko je dobar izvor vitamina D. Tako jedna čaša mlijeka sadrži četvrtinu preporučene dnevne količine vitamina D.

Gljive

Gljive su česta namirnica na našem stolu u ove kišne, jesenske dane.
One su bogate vitaminom D, a točna količina ovisi o vrsti gljiva.
Preporučujemo shitake gljive.

Jaja

Dok bjelanjak predstavlja najveći izvor proteina, žutanjak je bogat vitaminom D. Dnevno biste mogli pojesti najviše dva jaja kako se ne bi javila opasnost od povišenja kolesterola.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo