Ne jedite sirovo tijesto za kolače! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ne jedite sirovo tijesto za kolače!

Istraživači Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazalo je kako jedenje sirovog tijesta uključuje veću opasnost nego što se do sada smatralo. Naime, sirovo tijesto spremno za pečenje može sadržati patogene, poput Escherichie coli!

Ondašnji su stručnjaci analizirali epidemiju ove bakterije u SAD-u i zaključili kako je za bolest 77 osoba odgovorna navika konzumacije sirovog tijesta za kolače koje se može kupiti u trgovini. Ukupno je 36 osoba završilo u bolnici zbog toga što su jeli sirovo tijesto za kolače.

“Naše je istraživanje pokazalo kako ne snijete jesti sirovo tijesto, neovisno o tome od kuda dolazi”, tvrdi dr. Karen Neil, epidemiologinja koja je vodila istraživanje.

Prije gotovo tri godine, gigant Nestle je povukao 3,6 milijuna pakiranja tijesta za kolače s polica u SAD-u nakon što je u njima ustanovljena prisutost E. coli.

Dok domaće tijesto uglavnom sadrži jaja, koja povećavaju rizik od virusa salmonele, većina industrijski napravljenih tijesta ne sadrži sirova jaja koja moraju biti pasterizirana kako bi se smanji broj patogena.

No, drugi sastojci mogu sadržavati bakterije, a znanstvenici smatraju kako bi posrijedi moglo biti brašno.

Escherichia coli je bakterija koja može uzrokovati krvavi proljev, dehidraciju i čak zatajenje bubrega, kod težih slučajeva.

Klasičan primjer zaraze E. Coli izlječiv je pomoću antibiotika, međutim, no to nije bio slučaj s epidemijom koja je ljetos potresla Europu. Znanstvenici tvrde da se ovdje radilo u novom soju bakterije koji ne reagira ni na jedan od osam isprobanih antibiotika. Više o ovoj bakteriji pročitajte u članku: Escherichia coli – prijatelj ili neprijatelj?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo