Hrana i recepti

Hrana i recepti

Nije svejedno kako koristite ulja: Koje vrste je najbolje koristiti za kuhanje?

Shutterstock 113264989

Razmišljate li o tome koje je ulje bolje koristiti za kuhanje i prepoznajete li razliku?

Nisu sva ulja jednaka, a neke stvari je o njima potrebno znati prije korištenja.

Kako pravilno odabrati ulje za kuhanje?

Neki će izbjegavati korištenje ulja za kuhanje kako bi u organizam unijeli što manje masnoća, ali ako prilikom kuhanja koristite zdrava ulja, naravno u umjerenim količinama, ona čak i mogu doprinijeti zdravlju. Prije svega morate znati kakvo je vaše zdravlje i koje su preporuke vašeg liječnika – koje masnoće trebate unositi. Isto tako valja znati da se svako ulje razlikuje pa neka mogu biti bolja za prženje, druga za salate…

Uvijek prilikom korištenja ulja imajte na umu da ono može na jakoj vatri i gorjeti tj. ispuštati opasne pare i slobodne radikale. Kada se to dogodi, svi antioksidansi i zdrave masnoće će nestati s dimom. Ulje će također proizvesti i slobodne radikale koji mogu biti štetni i uzrokovati zdravstvene probleme. Do koje temperature se ulje smije zagrijavati, ovisi o vrsti. 

Vrste ulja za kuhanje 

Kanola ulje: Ovo se ulje često koristi i nastaje od prešanja bilja, a neutralan okus neće smetati vašim jelima i zbog visoke točke dimljenja i tolerancije na toplinu, kanola ulje je najprikladnije za prženje i pečenje. Koristi se i za pripremu margarina.
Iako nema jednake količine omega-3 masnih kiselina kao maslinovo ulje, i dalje ima najmanje količine zasićenih masnoća što znači da nije tako loše za zdravlje srca. Sadrži i alfa linolnu kiselinu koje tijelo pretvara u esencijalne masne kiseline. Dobar je dodatak vegetarijanskim jelima.

Ako ste na dijeti, ne preskačite večeru! Imamo 3 konkretna jela od samo 400 kalorija

Maslinovo ulje: Dokazano je da maslinovo ulje i plod masline svojim antioksidativnim svojstvima čuva naše stanice i pomaže u borbi protiv starenja. Sastojci masline imaju i protuupalna svojstva, čime smanjuju rizik od raka. U maslinovom ulju prisutne su oleinska i linolenska kiselina, koje čiste krv i pomažu pri snižavanju visokog krvnog tlaka. Najbolje ga je koristiti za kuhanje na niskim temperaturama a izbjegavati tehnike gdje koje zahtijevaju visoke temperature jer tako postaje nestabilno i korisni sastojci se mogu uništiti.

Kokosovo ulje: Jako je popularno, a još je ukusnije. No osobe koje imaju visok krvni tlak bi trebale pripaziti jer sadrži dosta zasićenih masnoća. Pametno je koristiti ga u malim količinama za pripremu kolača, deserta ili napitaka, a kako ne podnosi dobro visoke temperature, bilje je koristiti kanolino ili maslinovo za pripremu omiljenih obroka. 

Biljno ulje: Zbog neutralnog okusa omiljen je u kuhinjama, a njegov nutritivna vrijednost ovisi o tome s čime se miješa, a to često uključuje soju, palmino ulje, suncokretovo ili kanolino. Dobro podnosi visoke temperature. 

Ulje avokada: Ovo ulje ima slatkastu aromu i može se reći da je zdravo. Sadrži dosta monozasićenih kiselina koje će pomoći pri smanjenu upalih procesa, a dobro podnosi visoke temperature pa je pogodno za prženje. 

Suncokretovo ulje: Ono se radi od sjemenki suncokreta i sadrži omega 6 masne kiseline, dobro je za zdravlje srca i može smanjiti upalne procese. Većinom se radi o monozasićenim masnoćama, a dobro podnosi visoke temperature pa je isto pogodno za prženje. 

Ulje kikirikija: Od konvencionalnih ulja se razlikuje jer ima znatno veći udio oleinske kiseline,a postoji nekoliko različitih vrsti ovog ulja, razlikuju se po okusu – neka su jaka, neka blagog okusa. U Aziji ga koriste za skoro sva jela, a dobro podnosi visoke temperature pa je odlično za prženje i pečenje na visokim temperaturama.

Zašto nikako ne uspijevate izgubiti kilograme, a na dijeti ste? Nutricionistica otkrila u čemu je caka

Bademovo ulje: Ako tražite ulje s okusom orašastih plodova kako bi obogatili okus jela, ovo je ulje jako ukusno i često sadrži malo zasićenih masnoća. Nedavna istraživanja pokazuju kako može čak i pomoći kod snižavanja krvnog tlaka. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo