Hrana i recepti

Hrana i recepti

Nikada ne podgrijavajte rižu, kajgani dodajte mlijeko… Ovih 11 mitova o hrani treba odmah zaboraviti

Shutterstock

Istina je izašla na vidjelo…

Toliko je mitova o hrani da ih sve nikako ne možemo nabrojati, ali kako mogu biti opasni, a svakako nepotrebni, neke postupke treba izbjegavati. Evo o čemu se radi

1. Začini se mogu dodati jelu u bilo kojoj fazi

Većinu začina je potrebno malo popržiti na početku kuhanja kako bi pustili aromu, izuzetak je garam  masala – začin koji se dodaje na kraju kuhanja jer pojačava okus jelu.

2. Rajčice moraju u hladnjak

Rajčice su posebne i po tome što ih nije potrebno stavljati u hladnjak jer će i tekstura i okus biti promijenjeni i to ne na bolje. Umjesto toga, čuvajte ih na tamnoj površini, a jednom kada primijetite da im ističe rok trajanja, morate ih pojesti u roku 4 dana. Kako biste ubrzali sazrijevanje, stavite ih u papirnatu vrećicu s bananama ili jabukom koji će ubrzati proces.

Morska kajgana: Recept koji će vam uljepšati ponedjeljak i koji ćete raditi stalno iznova

3. Kajgana se priprema s mlijekom

Za savršenu kajganu ne trebate ništa više osim uobičajenih začina i malo maslaca. Ako dodate tekućine poput mlijeka ili vrhnja, okus će biti blaži i jaja vodenasta, pa nećete uživati u poznatoj prozračnoj teksturi.

4. Ako dodate soli vodi ona će brže zakuhati

Ništa drugo nećete postići osim što ćete vodi dodati okusa, ona sigurno neće prije zakuhati. Stvar je jednostavna, slana voda se može puno više zagrijati od neslane vode ali joj isto tako je potrebno više vremena da bi postigla temperaturu koju želite.

5. Krumpir stavite u slanu kipuću vodu

Možda se čini da ćete tako uštedjeti vrijeme, ali dobro je znati da će kipuća voda kuhati dobro vanjski sloj krumpira dok će on biti sirov u sredini. Kako bi se krumpir ravnomjerno skuhao stavite ga u posoljenu vodu ali koja je hladna i tek tada upalite vatru.

6. Uvijek gulite krumpir

Ako niste znali kora krumpira je odličan izvor nutrijenata i vlakana a kora krumpira može dodati teksturi i boji, pa je malo razloga da ju gulite. Valja ju oprati prije korištenja i maknuti oštećene dijelove. Naravno, uvijek birajte organski uzgojen krumpir.

7. Pečeno meso se mora stalno okretati

Ovo je nešto što svi radimo… No, istina je da stalnim diranjem mesa sprečavamo da se stvori ona fina hrskava kožica i da meso poprimi lijepu smeđu boju. Isto tako utjecat ćete i na okus. Dakle dovoljno je jednom ili dva puta okrenuti meso dok se peče.

Što jesti ako imate 20, 40 ili 50 godina? Svaka životna dob nosi svoje, mijenjajte prehranu!

8. Kuhanje gljiva je osjetljiv posao

Postići savršenu teksturu gljiva nije tako lako kako se čini. Ako ih na tavu stavite previše ili ne koristite odgovarajuće masnoće, one će postati sluzave i gumaste. Zagrijte maslinovo ulje ili maslac na jakoj vatri, stavite malo gljiva na tavu i povremeno ih okrenite. Tako će one biti ukusne ali i savršene teksture.

9. Ulje u vodi sprečava ljepljene tjestenine

Tjestenini nije potrebna velika količina ulja u vodi kako se ne bi lijepila. Ulje sprečava umak da se lijepo poveže s tjesteninom, a ako predugo kuhate, tjestenina će biti mekana i ljepljiva. Koristite veliku posudu s puno vode i soli, ulje vam nije potrebno.

10. Nije sigurno podgrijavati rižu

Mogao bi to biti pravi put do otrovanja hranom, ali samo ako se krivo radi. Kuhana riža se mora brzo ohladiti, spremiti pokrivena u hladnjak na najviše jedan dan, a onda se mora podgrijati na visokog temperaturi. Rižu nikada ne podgrijavajte više nego jednom.

Evo zašto trebate pojesti bananu svaku večer prije spavanja – svakako probajte!

11. Bilo koji nož je dobar

Ako znate čemu koji nož služi, olakšat ćete si život. Nož za kruh savršeno reže rajčice i jagode, mali nožić je dobar za skidanje kore ili micanje koštica. Široki veliki nož je dobar za rezanje i sjeckanje od mesa do povrća, a nož za meso je najbolje koristiti upravo u te svrhe.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo