Nutrijenti iz povrća protiv raka dojke - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Nutrijenti iz povrća protiv raka dojke

Redovita tjelesna aktivnost (uključujući šetnju) i zdrava prehrana mogu djelovati zaštitnički od nekoliko vrsta raka, uključujući rak dojke.

Stručnjaci savjetuju kako je za zaštitu od bolesti bitno jesti male količine masnih namirnica, a povećati unos voća i povrća – hrane bogate vitaminima, antioksidansima i drugim nutrijentima.

Američki su istraživači uspjeli izolirati sastavnicu hrane biljnog porijekla koja onemogućuje rast i razmnožavanje stanica raka dojke.

Oni su do svog otkrića došli nakon što su potakli rast dojke kod laboratorijskih miševa te ih izložili apigeninu – bioflavonidu koji je prisutan u lisnatom povrću (peršin, artičoke i celer). Bioflavonid je u prethodnim studijama uspio smanjiti oštećenje DNK uzrokovano oksidacijskim stresom, zaustaviti rast stanica ljudske leukemije te je djelovao protuupalno.

Kada se razviju stanice tumora dojke one pospješuju stvaranje novih krvnih žila u tumorima, no apigenin blokira to stvaranje te tako odgađa ili zaustavlja razvoj stanica tumora, tvrde istraživači. Ukupni broj stanica raka bio je smanjen, no ovaj bioflavonid nije uspio zaustaviti inicijalno stvaranje stanica raka.

Osim što ga nalazimo u lisnatom povrću, apigenin je prisutan i u jabukama, narančama i orašastim plodovima. S obzirom da se ne može učinkovito apsorbirati u naš krvotok, istraživači još ne mogu savjetovati koliko bi trebali konzumirati ovih namirnica za zaštitu od rasta stanica raka.

“Još nemamo određenu dozu za ljude, no čini se da je održavanje minimalne količine apigenina u krvi važno kako b se odgodio nastup raka dojke. Vjerojatno je dobro jesti malo peršina i neke voćke svakodnevno kako biste osigurali najmanju količinu”, savjetovao je Salman Hyder sa Sveučilišta Missouri, voditelj studije.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo