Hrana i recepti

Hrana i recepti

Očevi i folna kiselina

Do sada se nije obraćala pažnja na to kako prehrana očeva može utjecati na zdravlje i razvoj potomstva.

Obično majke dobivaju svu pažnju kada je u pitanju donošenje djece na svijet, no novo istraživanje je pokazalo kako bi prehrana oca prije začeća također mogla igrati važnu ulogu u zdravlju potomaka.

Znanstvenici su svoje istraživanje usmjerili na vitamin B9 poznatiji kao folna kiselina. Ovaj vitamin se može pronaći u širokom spektru zelenog lisnatog povrća, žitaricama, voću te mesu. Također, poznato je kako majke trebaju unositi dovoljne količine folne kiseline kroz prehranu kako bi se spriječili pobačaji i urođene mane kod djece. Ipak, do sada se nije obraćala pažnja na to kako prehrana očeva može utjecati na zdravlje i razvoj potomstva.

U novom istraživanju pokazalo se po prvi puta kako razine folne kiseline kod očeva mogu biti jednako važne za razvoj i zdravlje potomstva kao i razine folne kiseline kod majki. Štoviše, očevi bi trebali jednako kao i majke paziti na svoj životni stil i prehranu prije nego odluče imati potomstvo.

”Unatoč činjenici da se folna kiselina danas dodaje u neke vrste hrane, očevi koji jedu hranu jako bogatu mastima, brzu hranu ili oni koji su pretili nisu u mogućnosti koristiti ili metabolizirati folnu kiselinu na isti način kao i oni koji imaju dovoljne razine ovog vitamina”, objašnjava Sarah Kimmin sa Sveučilišta McGill te nastavlja: ”Osobe koje žive na sjeveru Kanade ili u ostalim dijelovima svijeta gdje je prisutna nesigurnost oko dostupnosti hrane također bi mogle biti u rizičnoj skupini koja ne dobiva dovoljno folne kiseline. Danas znamo da bi to moglo očitovati kod potomstva sa posljedicama koje bi mogle biti prilično ozbiljne”.

Znanstvenici su došli do ovih zaključaka tako što su koristili miševe kao modelne organizme te su uspoređivali potomstvo očeva koji nisu imali dovoljne razine folne kiseline u svojoj prehrani s potomstvom očeva koji su imali dovoljne razine ovog vitamina. Utvrdili su kako je smanjena razina folne kiseline kod očeva povezana s povećanim brojem različitih urođenih mana kod potomstva u usporedbi s potomstvom čiji su očevi dobivali hranu s dovoljnom količinom folne kiseline.

Znanstvenici su došli do iznenađujućih rezultata. Naime, potomstvo očeva koji nisu imali dovoljno folne kiseline u svojoj prehrani je imalo 30 posto više urođenih mana. Neke od urođenih mana su uključivale ozbiljne abnormalnosti u skeletu potomaka.

Idući korak u istraživanju bit će povezivanje s klinikama za plodnost te se znanstvenici nadaju kako će uspjeti procijeniti povezanost između prehrane očeva i pretilosti sa zdravljem njihove djece.

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo